måndag, augusti 20, 2007

Villaägarna levererar intressant förslag

Villaägarnas riksförbund har lagt fram ett eget förslag till att ersätta och finansiera fastighetsskatten. Det är ovanligt balanserat och mycket intressant.

Villaägarnas förslag innebär att den föreslagna fastighetsavgiften minskas till 2 800 kronor istället för föreslagna 4500 kr. Villaägarnas förlag innebär även att reavinstskatten sänks till 14 procent istället för att höjas till föreslagna 25 eller 30 procent. Idag är den 20 %.

Men Villaägaren har också en finansiering. Och här kommer det intressanta. Man föreslår att dagens stämpelskatter på småhus ersätts med en enhetlig överlåtelseavgift, på 2,7 %, för småhus, bostadsrätter och ägarlägenheter, enligt finsk modell. Reformen finansieras därutöver genom avskaffad uppskovsrätt, avskaffat taxeringssystem för privatbostäder och genom återföring av uppskov vid arv, testamente, gåva och bodelning samt genom amortering istället för räntebeläggning av redan beviljade uppskov.

Det intressanta är framför allt att Villaägarna föreslår att rätten till uppskov avskaffas. Istället betalar man bara 14 % i reavinst.

2800 kr i fastighetsavgift är ju också ett ganska rimligt belopp.

Jag tycker regeringen allvarligt skall överväga förslaget. Givetvis måste man se om Villaägarnas finansiering håller och det kanske finns fallgropar som är svårt att se direkt.

Men intressant är det och väl värt att fundera över.

UPPDATERING

Nu kommer Skatteverket med samma förslag som Villaägarna. Man vill ta bort uppskovet för reavinster och istället sänka skatten till 15% eller lägre. Intressant.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Förvånande att du som bor i bostadsrätt och dessutom sitter i styrelsen gillar Villaägarnas förslag. I grund och botten går det ju ut på att ge till villabor och ta från bostadsrättsköpare. Läs gärna mer på min blogg om du vill.

Villagnällarna - del två

TOMMY RYDFELDT sa...

I min bostadsrättsförening skulle fastighetsavgiften minska från 99 000 kr/år till 61 600 kr med Villaägarnas förslag.

Vi är småhustaxerade. Något som många glömmer är just att många bostadsrättsföreningar utanför själva städerna är just detta.

Hus på höjden = hyreshusenhet och hus på längden = småhus. Så ser det ut idag. Man tar inte hänsyn till om huset är hyresrätt, bostadsrätt eller har äganderätt.

Eftersom alla skatter man avskaffar måste finansieras så får man ju försöka välja det som är gör minst ont.

Jag tycker både Villaägarna och Skatteverket är väl värda att lyssna på. Men som jag skriver får man räkna igenom förslaget och också se om det finns fallgropar

Andreas sa...

Och de nämner inte ett ord om effekterna på rörligheten på bostadsmarknaden. Klart att Villaägarna vill ha ett system där bostadsrättsägarna får stå för en relativt sett större andel av finansieringen då de tenderar att byta bostad oftare.

Ska man byta sin bostad köpt för 1 miljon mot en större för 4 miljoner innebär det en skatt på: 4''*0,027+3''*0,14 = en skatt på 528 000kr.

Det är nog inte särskilt många som är beredda att byta bostad då.

Är man ung byter man bostad varannan eller var tredje år. Att byta lägenhet i Sthlm skulle då kosta 40 000kr varje gång. Vilket skulle leda till att färre är beredda att sälja och fler blir istället sittandes med andrahandskontrakt.

Bättre vore att behålla rätten till uppskov, höja reavinstskatten till 25% och lägga ränta på skatteuppskovet. Som det är idag urholkar inflationen skulden till staten. Sänk även ränteavdraget till 25%.

TOMMY RYDFELDT sa...

Till Andreas. Det intressanta är ju att Villaägarna öppnar för avskaffande av uppskovet av reavinstskatten.

Sedan om någon på några år tjänat 3 miljoner på en bostadsrätt så tror jag knappast det blir en inlåsningseffekt om man får betala 528.000 (har inte kollat din uträkning) i skatt på denna vinst.

Det jag tycker man måste titta på är överlåtelseavgiften de föreslår. Minskar det intresset att byta bostad? Eller pressar de mäklarnas avgifter som i många fall är högre?

Är det bra att det kanske dämpar sig något på bostadsmarknaden?

Det är just sådana bitar finansdepartementet måste titta på.

Som jag skrev, finns det fallgropar i förslaget?

Anonym sa...

Press av mäklarnas avgifter bör ske av säljare samt mäklare själva i form av konkurrans.

Jag håller med Andreas. Man borde främja flytt inom städer och mellan städer. Arbetslösheten, utbildningar kräver det och jag tycker även ska man kunna få bättre ekonomi och bättre tidschema genom att flytta närmare jobbet.

Inga stämpelskatter eller överlåtelseavgift. Att flytta är bra, det inkluderar flyttfirmor, städfirmor, byggfirmor, mäklare, besiktnignsmänm försäkringsbolag, bankmän etc. Alla får en bit, genererar massa job i alla sektorer.

Jag ser egentligen ingen anledning att sänka reavinstskatten. Det var inte den som sved innan reformen. Gör man vinst så spelar 5-10% procent hit och dit ingen roll. Det är inte precis så att man räknar med en viss vinst för att kunna fortsätta leva. Däremot årlig beskattning.

Likaväl rätten till uppskov. Vad e syftet om priserna konstant stiger? Kan vi inte hamna så att dessa skattepengar som behövs idag tappar helt värde i framtiden, om dom nånsin kommer in? På nåt sätt måste detta uppskov kosta, i form av ränta givetvis. Det som nämns i alt B. Befintliga uppskov skall även amorteras tycker jag.

Idag är det nästan en trend att folk samlar på sig lägenheter för att hyra ut i andra hand. Vilket behövs iof eftersom man konverterar så pass kraftigt att folk med sämre ekonomi inte har en chans att köpa en etta i stockholm för 1.5 milj. Vilket leder till att rika blir rikare, och fattig består fattig.

Jag gillar att villaägarna angagerar sig, men på nått sätt gynnar förslagen barnfamiljer, om inte det fanns tillräckligt med bidrag för dessa.

Alternativ D
Kapitalskatt 25% 2,8 Mdr
Räntebeläggning 4% 2,2 Mdr
Rak amortering 1,1 Mdr
Tak för uppskov 1,4 Milj 0,8 Mdr
Taxeringvärde: 0,6% med max tak 2% av totala inkomst för hela hushållet 9 Mdir
16 Mdr

Vem försöker vi lura? Pengarna ska in. Låt oss bara inte sätta focus på 4-5 miljoner villor som gråter, eller nån enstaka pensionär som gråter i sin 200 kvm 2-3 milj villa. Låt oss ta in dessa utsatta hjälpa dessa istället för att göra en ändring som ska passa alla. Vi skjuter oss i fötterna. Det är så många som gnäller över taxeringsskatten, men dom flesta klarar sig.

/Skrev på protest mot fastighetskatten, husägare, lägenhetsägare