söndag, augusti 19, 2007

Socialbidrag, opinionen och klassiskt derby

När alliansen ökad den egna avgiften för a-kassan och även skärpte regler för samma kassa skulle katastrofen inträffa. Socialbidragen skulle raka i höjden, sa så kallade experter. Vissa (s)ocialtjänstemän satt i TV och var djupt bekymrade.

Nu har vi fått en första rapport från Göteborg. Vad händer?

Jo såhär skriver Göteborgs-Posten:

”Allt färre i Göteborg behöver socialbidrag. Stadsdelarna har hittills i år betalat ut 49 miljoner mindre jämfört med förra året. Den positiva utvecklingen är extra tydlig i nordost.

- Trenden håller i sig och vi får gå tillbaka till 80-talet för att se något motsvarande, säger Jan Svensson, planeringsledare i Göteborgs stad.”


Påståenden om ökade socialbidrag var uppenbart skrämselpropaganda. Kanske regeringens åtgärder också fått effekt. Fler kanske har sett möjligheten att ta sig ur bidragsberoende. Eller så har alliansregeringen som vanligt tur. Men det är kul med en regering med tur.

Jag har tidigare varit fundersam över opinionsundersökningarna. Och är det fortfarande. Varför skiljer de sig så? I en mätning kan ett parti vara på uppgång medan man är på tillbakagång i en annan.

Dagens SIFO är ju ändå intressant på så sätt att det finns en långvarig trend att se. I april hade vänsterblocket en ledning över alliansen på 12,8%. Nu är övertaget 7,8 %. SIFO visar också ganska normala siffror för de flesta partiet.

Sören Holmberg spekulerar i Svenska Dagbladet i att ju mer socialdemokraterna definierar sig och ju mer alliansen för fram frågor som har folklig anknytning, till exempel skattesänkningar för låg- och medel- inkomsttagare, desto jämnare kommer mätningarna att bli.

Och inte minst när Jan Björklund under 2008 och 2009 kommer att genomföra skolförslag efter skolförslag lär vänsterkartellen få problem. Undrar vilken skolpolitik Sahlin, Ohly och Eriksson har? Den som vi haft men som misslyckas så grovt?

Sverigedemokraternas stöd ger anledning till oro men man måste se långa trender innan slutsatser dras. Och många är bra på träning men värdelösa i en match. Det skall både Jimmie Åkesson och Mona Sahlin fundera över.

Och apropå match. Idag 14.30 smäller det. Derby mellan Manchester City och Manchester United. Då blir det trevlig stund framför TV:n. Svennis mot Sir Alex. Vilken match.

Inga kommentarer: