fredag, augusti 24, 2007

Messing, Irak och regeringsöverläggningar

Ulrika Messing (s) lämnar mer eller mindre politiken. Det är dagens politiska nyhet. Egentligen inte konstigt. Efter en valförlust brukar f.d. statsråd, socialdemokratiska som borgerliga, ha svårt att traggla i riksdagen.

Socialdemokraterna tappade efter 1991 års val både Allan Larsson och Odd Engström efter en tid. Göran Persson hade svårt att finna sig till rätta innan han fick ta över som ekonomisk talesman. Folkpartiet tappade efter 1994 både Bengt Westerberg och Anne Wibble.

Thomas Bodström skall ju öppna advokatbyrå. Låter inte som helhjärtat engagemang. Många vittnar om att gå från statsråd till en av 349 riksdagsledamöter är en stor omställning. Plötsligt bryr sig ingen om vad man säger.

Jag tror av samma skäl det blir svårt att få med Margot Wallström i valrörelsen 2010. Förlorar (s) vill hon inte sitta som ”vanlig” riksdagsledamot. Kan hon ställa upp i valet då? För hon kommer få frågan givetvis om hon bara kandiderar till regeringen.

Senatorn John Warner, republikan, anser att det är dags att börja ta hem soldater från Irak. Det är en allvarlig motgång för President Bush. För John Warner är inte vem som helst. Han är den tyngsta republikanska försvarspolitikern i senaten.

Kan republikaner som John Warner och demokraterna nå en överenskommelse kan de tvinga Bush att ta hem trupper. Det gäller att få en så stor majoritet att George W Bush inte kan lägga in veto. Kuriosa är att John Warner har en sak gemensam med numera bortgångna skådespelaren Richard Burton. Båda har varit gifta med Elisabeth Taylor.

Regeringen överlägger på Harpsund om budgeten, säger media. Snarare är det väl en genomgång med alla statsråd. Förhandlingar förs knappast med alla statsråd närvarande utan budgeten är säkert till stora delar klar.

Eller så är det som Carl Bildt skriver på sin blogg:

”Men tänk om (budgetöverläggningarna, min anm.)bara är ett försök till seriös förevändning för kvällens kräftfest med kollegorna?

I går koordinerade vi i alla fall införskaffandet av häften med de sånger som brukar höra till.”

Inga kommentarer: