söndag, juni 24, 2007

Björklund, opinionen och Östros

Jan Björklund verkar få en rivstart som partiledare. Högst förtroende bland medborgarna tillsammans med Fredrik Reinfeldt.

Inte konstigt då 75-80% av svenskarna enligt olika undersökningar stödjer hans skolpolitik. Något att bita i för socialdemokraterna.

Som vanligt skall man var skeptisk mot opinionsundersökningar. De visar för olika. Men en klar trend finns i flera mätningar. Socialdemokraterna backar. Regeringen har fått upp ångan och sossarna står utan politik.

Temo/synovate påstår att man tappar bland villaägarna. Inte konstigt om det är sant då (s) vill återinföra fastighetsskatten. Underbar fråga att gå till val på i storstädernas förorter. Rösta på (s) så återinför vi fastighetsskatten. Nästan som att ge bort valsegern 2010 till alliansen.

Och nu börjar verkligheten komma ikapp Thomas Östros. I en debattartikel i DN skriver
han tillsammans med Luciano Astudillo följande: "När folk inte ansåg att
partiet hade en bra jobbpolitik förtjänade vi inte att vinna valet"

Man borde ha skrivit att "när vi inte hade en jobbpolitik förtjänade vi inte att vinna". Detta vore mer sanning.

Men artikeln är tom på förslag på åtgärder hur vi skall få fler i arbete. Det står vad man vill göra men hurskall man få fler i arbete och pressa ner ungdomsarbetslösheten? Det gäller inte bara att ha mål utan också medel.

Just nu vet ingen vilken politik man har på vissa områden. Skall man ta bort jobbavdraget och höja skatten får svenska folket? Skall fastighetsskatten återinföras? Skall villaägare med vanliga inkomster börja få betala förmögenhetsskatt igen? Hur skall jobben fram? Vilken skolpolitik vill man föra? Hur skall man lösa integrationsproblemen?

Frågorna är många men svaren är få från socialdemokraterna.

Undra om de hinner klart till 2010?

Jag tolkar Östros och Astudillos artikel som ett inlägg i den interna debatten. Det verkar som det pågår ett internt krig mellan de som vill modernisera socialdemokratin och kanske acceptera många av regeringens förslag och de som vill gå till val på att återställa allt till hur det var tidigare. Vem vinner?

Inga kommentarer: