onsdag, oktober 03, 2007

Låt Stockholmsregionen betala sin egen opera

Utredaren Christina Rogestam anser att det bör byggas en opera i Stockholm. Prislappen 4-5 miljarder nämns.

Hon nämner de nya operahusen i Helsingfors, Köpenhamn och Oslo, men inte med ett enda ord GöteborgsOperan. Så typiskt.

Jag har inget emot en ny opera, men vem skall betala?

Hon skriver att ett nytt operabygge inte enbart kan vara en statlig angelägenhet. Jag ser det överhuvudtaget inte som en statlig angelägenhet. Det är i första hand en angelägenhet för Stockholmsregionen och staten kan vara med på ett hörn.

När GöteborgsOperan byggdes var det en finansiering där grunden var pengar från kranskommunerna, näringslivet och privatpersoner. Göteborg bidrog med bland annat tomten. Göteborg tog också ansvar för framtida driften.

Min egen kommun Kungsbacka bidrog med ca: 13 miljoner.

Staten kom in i senare skede och betalade bland annat tillbaka den skatt som företagen fick betala på sponsringen.

Likadant tycker jag Stockholmsregionen skall göra. Vill man ha en opera får Landstinget, Stockholms kommun, kommunerna kring Stockholm och näringslivet stå för merparten.

Att be staten betala 4-5 miljarder för en opera i Stockholm är direkt utmanande. Staten bör inte heller vara pådrivande då det skapar förväntningar om att staten skall stå för merparten av pengarna. Tillsätt gärna en utredningsman men klargör innan hur finansieringen skall gå till.

Utredningen innehåller också en massa andra förslag om statliga pengar till kulturinstitutioner i Stockholm.

Som vanligt förstår man uppenbarligen inte att det finns ett rikt kulturliv utanför Stockholm. Göteborgs symfoniorkester är nationalorkester. GöteborgsOperan skulle mycket väl kunna vara nationalscen för bland annat dans.

Och alla museer behöver inte ligga i Stockholm.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag håller helt med om att staten inte bör betala, men det bör varken kringliggande kommuner eller Stockholms landsting göra heller. Ska en ny opera byggas bör det finansieras helt med privata medel.

mvh
Andreas Berglund
Stockholm