måndag, november 19, 2007

Lagerbäcks tid är över

Jag tror Sverige kvalificerar sig till EM. Även ett Spanien med reserver kommer minst att spela oavgjort mot Nordirland. Förmodligen så vinner dem. Reserverna vill säkert visa att man skall spela i förstaelvan.

Däremot är jag orolig för Sverige. Pressen på spelarna ökar och det kan bli ett nervöst lag som kommer ut på Sveriges andraarena, Råsunda.

1-0 till Lettland efter 15 minuter och det kan bli en nervös föreställning. Kanske med burop från publiken som mot Nordirland?

Hur har Sverige hamnat här? Jo föryngringen av laget har helt misslyckats. Äldre spelare har ersatts av spelare gärna över 25 och ibland inte långt från 30.

Jag kan t.ex. inte begripna hur Rade Prica som spelar i Danmark helt plötsligt kommit med som forwardsreserv. Marcus Berg hade väl varit helt naturligt att få in som sista forward för att se och lära och kanske spela 5-10 minuter. Och var är bröderna Farnerud?

Trygghet och kontinuitet har prioriterats. Att Daniel Andersson under flera år och speciellt 2007 gjort en mycket medelmåttig säsong i Malmö FF, ett lag i mitten av svenska tabellen, bryr man sig inte om. Att han finns med i truppen är förvånande och att han får spela totalt obegripligt. Men trygghet och erfarenhet går före kompetens.

Stommen av laget har bara blivit äldre. Lagerbäck satsar alltid kortsiktigt.

Av de spelare som fick spela några minuter mot Spanien kommer bara två stycken bli bättre. Zlatan och Kim Källström. Fler spelare som Ljungberg Anders Svensson, Olof Mellberg och Marcus Allbäck har nåt sin topp och är på nedgång. Andra har nått sin topp men stannat där och inte lyckats ta klivet upp till hög europeiskt klass.

Bra exempel är Christian Wilhelmsson och Anders Isaksson. Båda kommer ha problem att spela till sig en ordinarie plats i Premier League. Det är alltså ett lag där stommen bara kan bli sämre.

Fredrik Ljungbergs eviga skador ger definitivt ingen kontinuitet. Är han en tillgång eller belastning då man aldrig vet om han spelar? Och idag avstod han träningen igen. Hur ofta har man hört detta?

Jämför med IFK Göteborgs startelva mot Trelleborg när man vann guldet. 6 stycken spelare kan bli bättre. 2 har nått sin topp och var på väg ner. 3 spelare har nått sin topp men håller hög/bra allsvensk klass.

Fotbollslandslaget påminner om hur det gick för handbollslandslaget under Bengt Johansson. Samma spelare fortsatte, blev äldre, hade framgång, blev äldre men en dag hade laget blivit gammalt och succén uteblev. Total föryngring behövdes.

Samma med IFK Göteborg. Stommen var under många år samma spelare som hade sådan framgång i Champions league. 1997 var de för gamla och man vann inget SM-guld. Det blev panik i klubben. Spelare köptes på löpande band för dyra pengar utan att de passade in. En grupp spelare som senare döptes till Wernerssons restlager när de inte platsade.

Efter EM 2008 kommer Sverige att behöva föryngras rejält. 7-8 man från truppen mot Spanien och Lettland måste man tacka för vad de gjort. Problemet är att efter EM startar VM-kval.


Lars Lagerbäck skulle utan tvekan fortsätta satsa på Ljungberg, Daniel Andersson, Anders Svensson. m.fl. Sverige skulle misslyckas kopiöst och Lagerbäck tvingas gå kring 2009.

En ny förbundskapten får samma problem men det är lättare att ha överseende med att en förnyelse tar 2-3 år. Den nya förbundskaptenen har ju ingen del i att föryngringen inte genomförts.

Lars Lagerbäcks tid är över. Det var den redan efter 2006 års VM. En ny förbundskapten borde ha haft chansen att efter 2006 föryngrat och byggt upp ett nytt lag med sikte på VM 2010. Kvalificering till EM hade varit en bonus.

Jag hoppas Lars-Åke Lagrell har studerat det senaste året med landslaget ingående och inser att ett nytt kontrakt med Lars Lagerbäck helt skall avföras från dagordningen.

Inga kommentarer: