måndag, oktober 06, 2008

Obama slår mot tidigare McCain skandal

Helt klart vill John McCains kampanj försöka skifta fokus från USA:s ekonomiska problem till Barack Obamas person.

Vicepresidentkandidaten Sarah Palin anklagade Obama för terroristkontakter häromdagen.

Slutet av 80-talet och början av 90-talet var John McCain och fyra senatorer inblandade i den så kallade Keatingskandalen. McCain var en av ”Keating Five” som var en del av en större bankskandal.

McCain och fyra andra senatorer hade fungerat som påtryckare för affärsmannen Charles Keating.

Charles Keating dömdes till fängelse och erkände också vissa anklagelser om bedrägeri.Det finns klara paralleller till nuvarande bankkonkurser.

John McCain fick kampanjbidrag från Charles Keating och hans fru investerade i Keatings shoppingcenter. John McCain gjorde också privata resor på Keatings bekostnad. Bland annat med hans privata jetplan.

Senatens etikkommitté kom fram till att John McCain inte hade gjort något olagligt eller brutit mot några regler. Men visat dåligt omdöme, ”poor judgement”.

När nu McCain kampanjen attackerar Barack Obamas personlighet så slår Obamakampanjen tillbaka.

Man har uppenbarligen redan förutsatt McCains smutsiga kampanj och har nu tagit fram en 13 minuters lång dokumentär som kommer spridas.

Den heter "Keating Economics: John McCain and the Making of a Financial Crisis"
Gissningsvis kommer den också att följas av tv reklam I samma ämne.

En egen hemsida finns upplagd om skandalen och heter; http://www.keatingeconomics.com


Uppenbarligen har Obamalägret väntat på attacker och varit förberedda på att gå till motattack.

John McCains kampanj måste ha förstått att öppnade man dörren och började attackera Barack Obama så skulle Keatingskandalen dyka upp igen. Kanske trodde man inte det? Eller så bedömer McCainkampanjen att man ligger så dåligt till att det finns inga alternativ. Man måste ta chansen att attackera Barack Obamas person. Det får bära eller brista.

Problem nummer två för McCains kampanj är Sarah Palins egna skandal i Alaska. Hon skall ha avskedat delstatens ” Public safety commissioner” därför han inte ville avskeda hennes f.d. svåger som var så kallad ”State trooper”, en polistjänst.

Flera av hennes medarbetare skall nu vittna och kanske även hennes man. Hon har kämpat emot att dessa vittnesmål skulle genomföras men nu har de blivit instämda.
Obamas kampanj lär inte behöva påminna om Palins skandal. Media lär göra hela jobbet.

Svd1AftonblSvd2Politiken

Inga kommentarer: