söndag, juli 11, 2010

Almedalen: Pengabrännare, bilfientliga och Littorin.

Årets Almedalen är slut. Och vi kan konstatera att de politiska utspelen kom bara delvis fram. Det var annat som distraherade.

Och tre dagars vistelse på Gotland räckte gott för att få inspiration inför valet.

Vad minns vi från Almedalen?

Här är några saker.

Dummaste tricket för att få uppmärksamhet

Gudrun Schymans brännande av 100.000 kr. Mer behöver inte sägas.

Dummaste utspelet

Miljöpartiets förslag att förbjuda externa köpcentra. Det teknik- och bilfientliga partiet brukar alltid åtminstone driva en tokig sak. Maria Wetterstrand pratar ju alltid om att saker och ting är evidensbaserade. (Nytt modeord).

Såhär skriver Aftonbladet om förslaget i sin granskning Lögndetektorn:

"Miljöpartiets påstående är inte helt riktigt. De studier som finns på området visar att cityhandeln inte påverkas negativt av externa köpcentrum och det finns inga belägg för att stadskärnans roll som centrum utarmas. Tvärtom kan cityhandeln gynnas av externa köpcentrum."

Att Miljöpartiet inte förstår att det är inte bilen som är problemet utan bränslet den går på.

Bästa utspelet

Lite partisk tycker jag Folkpartiets om äldre- omsorgen. Direkt koppling till det gamla kravet om eget rum i äldreomsorgen. Konkret genom tre krav. Parboendegaranti, att få gå ut garanti och rätten till att få fler maträtter att välja på.

Minns någon vad Centerpartiets utspel handlade om?

Det vi kommer ihåg

Kan bara vara Sven-Erik Littorin. Jag var kvar i Almedalen när han avgick och det tog över all diskussion. Fortsättning lär följa. Vem har rätt Littorin eller Aftonbladet?

Behövs Almedalen? Både ja och nej.

Man får akta sig för att det blir för mycket jippo. Vill fler leka clown som Gudrun Schyman blir risken att jippobetonad verksamhet tar över och då kan politiker börja lägga utspel på andra platser och partiledare kanske avstår från att tala och komma till Visby och Almedalen.

Aftonbl1Afton2Afton3DN1DN2DN3DN4Expressen1Expr2Svd12Dagen

Läs också dessa bloggar som bloggat om teknikfientliga Miljöpartiet, Almedalen med mera: Jesper SvenssonRasmus JonlundJonas PetterssonAdam CwejmanHans ÅbergPer AnkarsjöHelena von SchantzCarina Boberg

Inga kommentarer: