torsdag, juli 24, 2008

Hur kunde det gå så illa för Gordon Brown?

När Tony Blair avgick fanns det en given kronprins. Finansministern Gordon Brown (översta bilden) hade väntat i 10 år att få bli partiledare och regeringschef.

Första månaderna gick bra och opinionsundersökningarna visade övertag för Labour. Gordon Brown var, trots 10 år vid sidan av Blair, en ny politiker. Tony Blairs tricksande och fokusering på sin mediabild verkade inte Gordon Brown intressera sig för.

Han var seriöst intresserad av att lösa landets problem och det gav utslag i opinionen.

Men då hände något. Gordon Brown föll för frestelsen att utlysa nyval och redan 2,5 år efter förra valet försöka vinna ytterligare 5 år.

Var han samma tricksande politiker som Blair? Hela Labour förebereddes för val och en valbudget snickrades ihop.

Men mediadebatten skadade Brown och Labour. Opinionssiffrorna föll och Labour riskerade förlora makten. Då blåstes nyvalet av och Gordon Brown fick svårt att förklara vad han höll på mig.

Var han rädd att möta folket? Gordon Brown bedyrade att de nya dåliga opinionssiffrorna inte hade med det avblåsta valet att göra.

Och i parlamentet sa den konservativa ledaren David Cameron (bilden nedan till höger) vad kan bli en klassisk replik:

- Gordon Brown är den första premiärminister som avblåst ett val därför han var rädd att vinna det.

Sedan har kriserna kommit en efter en. En valbudget utan val. Borttappade datafiler. Ministeravgång pga. trixande med bidrag till Labour, förlorat fyllnadsval, förlorat lokalval, förlorat borgmästarval i London med mera och frågan kring att få hålla någon anhållen för terrorbrott i 42 dagar utan anklagelser.

Parlamentsledamöter för Labour revolterade och Labours majoritet på över 60 röster var som bortblåst och det gick igenom med 9 röster. Dessa nio röster kom från nordirländska nationalister. Och frågan är givetvis vad har man lovat dem? Trixande igen?

Dessutom är det långt från säkert att det blir lag. Överhuset lär avvisa ärendet och europadomstolen för de mänskliga rättigheterna kommer säkert att pröva ärendet kritiskt.

I början av maj förlorade ju Labour borgmästarvalet i London. Men en katastrof kommer sällan ensam. Den nya konservativa borgmästaren Boris Johnson satt i parlamentet och avsade sig denna plats för att vara borgmästare på heltid.

I fyllnadsvalet kom Labour på femte plats med 3,1%. Till och med efter de gröna och främlingsfientliga BNP. Man förlorade anmälningsavgiften vilket är närmast genant.

Idag är det fyllnadsval i Glasgow i en valkrets som skall vara säker för Labour. Men idag är inget säkert för Labour.

På lite över ett år har Gordon Brown gått från hyllad ledare till en belastning för Labour. Opinionssiffrorna visar på en katastrof om det var val idag.

Kommer Labour i panik försöka byta ut honom eller sitter han kvar tills valet måste hållas våren 2010?

Idag är det svårt att se vad som skulle kunna ändra Labours siffror och man lär inte få bra odds att spela på David Cameron som Storbritanniens näste premiärminister som då kommer flytta in på 10 Downing street.

Afton12DNDagbl

Inga kommentarer: