måndag, maj 11, 2009

Inte bara skolmat behöver granskas

Jag har varit lite förvånad över att sjukhusmaten granskats så lite i Sverige. Kanske är det på grund av att de flesta ligger inne så kort tid? Kring 5 dagar. Och de som ligger längre är för sjuka för att klaga?

Jag sitter ju i styrelsen för Landstingsservice, som är den förvaltning som lagar maten i Landstinget Halland.

Vi har tagit denna fråga på allvar och det pågår en diskussion om hur maten skall tillagas i framtiden. Men även hur vi skall kunna servera mer ekologiskt och närproducerat.

Idag finns det var sitt tillagningskök på sjukhusen i Varberg och Halmstad.

Jag har hört både beröm och kritik över den mat man producerar. Ibland kan det ju vara så att man bara inte gillar en rätt. Men kritik skall tas på allvar.

Jag är dock allmänt skeptisk till färdiglagad mat i förpackningar som skall värmas upp på något sätt.

Lukten brukar vara helt borta och även smaken.

Men det gäller också att få sjukhusledningarna att prioritera maten. Att lägga på en krona extra när man köper maten av kommunal förvaltning, som i Halland, eller privat företag. Att ha ett kvalitetstänkande.

Det innebär att man också får se vad som passar att laga. Lax skall helst inte lagas över 57 grader. Åtminstone om den skall smaka någonting. Vilket i princip gör den omöjlig att servera eftersom den måste varmhållas i högre gradtal.

En fråga vi påbörjat att diskutera i Halland är att det inte är nödvändigt att patienter på sal och de av patienter, anhöriga och personal som äter i restaurangen får samma mat.

Det skulle göra det möjligt att i själva restaurangen variera mer för personal och andra som äter dagligen.

Jag välkomnar debatten som nu pågår i Stockholm och att fokus läggs inte bara på skolmat utan även på maten som serveras på sjukhus och våra äldreboenden.

Svd12

Inga kommentarer: