måndag, oktober 24, 2011

Förvånande moderat historieblunder

I det idéprogram Moderaterna antog förra helgen står följande: 

”Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat. För Moderaterna är rättviseperspektivet ständigt närvarande.”

Låter bra om det hade varit sant. Det är säkert så att de flesta av moderaterna, åtminstone i riksdagsgrupp och partiledning, står för dessa åsikter idag. Men historiskt så har Moderaterna, eller som man kallade sig tidigare Högerpartiet och Allmänna valmansförbundet, inte kämpat för dessa värden.

Den allmänna rösträtten för kvinnor och män kämpade man emot. Till slut genomfördes denna av en regering som bestod av Liberaler och Socialdemokrater med Nils Edén från Liberala Samlingspartiet (dagens Folkpartiet) som statsminister.

Moderaterna var inte speciellt aktiva när det gäller kampen mot apartheid. Vilket skapade konflikt för de borgerliga regeringar som satt 1976-1982. Vid ett tillfälle reserverade sig samtliga FP-statsråd mot ett regeringsbeslut att tillåta investeringar i Sydafrika. Mycket ovanligt.

Folkpartiregeringen 1978-1979 lade också en proposition mot investeringar i Sydafrika och den fick stöd av alla partier utom Moderaterna.

Samma problem har man att försöka visa att man stått på barrikaderna för jämställdhet mellan kvinnor och män.

Det hade varit mycket enkelt att uttrycka dessa värderingar idag utan att blanda in historien. Utan den hade det faktiskt blivit bättre eftersom man hade sett att Moderaterna hade ändrat sig.

Att försöka påstå något som är så enkelt att kontrollera är en ordentlig blunder. Eller har de som skrivit texten så dålig kunskap om den svenska historien?

DN Exp Svd

Inga kommentarer: