lördag, maj 23, 2015

14 juni startar ny stadstrafik i Kungsbacka (Lite bakgrund)

Innan pendeltågen mellan Kungsbacka och Göteborg startade i augusti 1992 fanns det inga stadsbussar i Kungsbacka. Staden hade ansetts vara för liten och kollektivtrafikåkandet var inte så stort.

Arbetade man i Göteborg tog man bilen.

När Kungsbacka expanderade försökte man använda de bussar som gick ut till de olika kommundelarna och till Göteborg att fånga upp passagerare. T.ex gick bussen som kom söderut en sväng in för att fånga upp passagerare som bodde i Hålabäck och Fors.

Men när pendeltågen skulle starta var det ju viktigt att framför allt de som bodde i Kungsbacka stad kände att det var ett alternativ till bilen. Med 26 minuter till Göteborg slog tåget bilen tidsmässigt.

Varla skulle inte få någon trafik då bussen till Göteborg skulle sluta gå och ersättas av tågen. Även områdena kring Fors, Hålabäck och Hammerö behövde förstärkt trafik.

När vi som då politiskt arbetade med detta titta på olika lösningar så blev det två stadsbusslinjer. En till Varla och en som vände i Fors.

Se bilderna på hur bussarna såg ut i början på 90-talet.

Trafiken har sedan både ändrat linjesträckning och utökats men ändå till stora delar följt 1992 års tankar.

Men den 14 juni 2015 är det dags för något nytt.

Det blir fyra nya linjer.

Linje 1: Fors- Kungsbacka station-Varla-Hede station
Linje 2: Kolla- Kungsbacka station-Tölö-Hede station
Linje 3: Britta-Lena-Kungsbacka station-Torget-Aranäsgymnasiet
Linje 4: Hede station-Kraftvägen-Kungsbacka station

Finns vissa variation hur linjerna går olika tidpunkter på dagen men allt kan man läsa om genom att trycka här.

Trafikändringen har beslutats av Regionfullmäktige i Region Halland och arbetats fram av Hallandstrafiken. Kostnaden står Region Halland för. Bussarna går dock i Västtrafikens system med deras taxa.

Det är extra kul att som både ledamot i Regionfullmäktige och i Hallandstrafikens styrelse kunnat vara med att genomföra denna förändring som jag tror kommer ge ett stort lyft för kollektivtrafiken i Kungsbacka.Inga kommentarer: