torsdag, februari 08, 2007

Ny partiledare i folkpartiet?

Enligt Politikerbloggen så är Lars Leijonborg på väg ut. Han skulle tvingas avgå redan i höst, enligt en av bloggens källor.

Lars Leijonborg har varit partiledare i 10 år. När Göran Persson avgår så blir Leijonborg den till tjänsteår äldste partiledaren. Det vore inte konstigt om han själv funderade över sin framtid.

Jag är ganska övertygad om att hade det inte blivit regeringsskifte så hade Leijonborg avgått. Fyra år till opposition och sedan fyra år i regeringen hade nog inte lockat honom.

Leijonborgs framtid handlar främst om två saker. Vilka politiska framgångar får folkpartiet i regeringsställning och hur ser opinionen ut. Ett folkparti som ligger kring 5-6% i opinionsmätningar kommer säkert till slut att kräva ny partiledare. Ligger partiet i juni 2007 på 10 % kommer det vara knäpp tyst.

Som jag ser det finns det tre kandidater att efterträda honom. Jan Björklund, Cecilia Malmström och Johan Pehrson.

Politiskt vill jag påstå tre väldigt lika kandidater även om någon av dem försöker att profilera sig något. Alla tre sitter i partiledningen och är högst ansvariga för den politik som förts sedan flera år tillbaka.

Vem som har störst stöd är omöjligt att säga. Just detta gör att jag inte tror att frågan om partiledarbyte är så aktuellt som Politikerbloggens källor vill göra gällande. Man lurpassar på varandra.

Ingen av dem kommer att utmana Leijonborg. Förlust då och man är totalt ute i kylan.

Lars Leijonborg kommer inte att avgå om inte partiet enas om en annan kandidat.

Därför tror jag, om inget oförutsett händer, att Lars Leijonborg kommer att väljas om vid landsmötet i höst.

Det oförutsedda är t.ex. om de tre kandidaterna enas om att stötta en person och att man får ledande personer i partiet bakom detta. Då kan det gå fort.

Men man vet aldrig med Lars Leijonborg. Han har varit uträknad tidigare. Leijonborg är en fighter. Väljs han om i höst och folkpartiet får bra opinionssiffror så kanske han leder partiet i nästa val.

En vecka är en lång tid i politik, sa någon. (Churchill?). Och det är många veckor kvar till september 2010.

Inga kommentarer: