fredag, mars 23, 2007

Insändare om rätten att välja läkare

Denna insändare stod i gårdagens Kungsbacka Posten. Vårdval Halland är ju ett steg i rätt riktning mot folkpartiets förslag att alla skall ha rätt att ha en husläkare. Nästa steg måste bli att man inte bara väljer vårdenhet utan också läkare.

Det skrev folkpartiet i Halland i sitt länsprogram inför valet 2006 och det kommer vi att arbeta för.

Nästa steg är att välja läkare.

Sedan årsskiftet finns i Landstinget Halland ersättningsmodellen Vårdval Halland. En hälso- och sjukvårdspeng som följer varje invånare och där det är medborgaren, inte politiker eller tjänstemän, som väljer vilken vårdenhet man är ansluten till. Är man inte nöjd kan man byta.

Vårdval Halland ger också lika arbetsvillkor och ersättning oavsett om vårdenheten är i privat drift eller drivs av landstinget.

Idag kan man bara ansluta sig till en vårdenhet inte till en läkare. Det var naturligt i ett uppstartningsskede att man valde att börja med möjligheten till enbart detta val.

De flesta som har en regelbunden tandläkarkontakt är inte ansluten till en mottagning utan träffar alltid samma tandläkare om det inte är akut.

Lika givet borde det vara att man är ansluten till en läkare som man har förtroende för och inte till själva vårdenheten.

För både de privatdrivna och landstingsdrivna borde det vara ett konkurrensmedel att se till att de som är listade på enheterna i möjligaste mån, om det inte är ett akut besök, också får träffa samma doktor vid varje besök.

Även om det finns mycket att säga om ansvarskommitténs olika förslag finns det en sak som kommitténs föreslår som är mycket bra. Att rätten att välja fast läkarkontakt skall stärkas.

Vi behöver inte vänta på om kommitténs förslag skall genomföras. När vår Halländska modell har satt sig är det folkpartiets uppfattning att man skall gå vidare och få möjligheten att inom ramen för Vårdval Halland också lista sig hos en namngiven läkare som blir familjens husläkare.

Tommy Rydfeldt (fp)
Landstingspolitiker

Inga kommentarer: