onsdag, juni 27, 2007

Blair, Brown och Eriksson


För en stund sedan så gjorde Tony Blair sitt sista framträdande i brittiska underhuset. Det var premiärministers frågestund som var ovanligt lättsam denna sista gång.

Senare idag tar Gordon Brown (bilden till vänster) över.

Vad betyder det?

Kommer Brown att försöka få hem trupperna från Irak? Förmodligen. Han vet att fortsatta trupper i Irak är ett hot mot en valseger 2009 eller 2010.

Gordon Brown vill nog inte bli en parantes som premiärminister.

Blir Storbritannien mer EU vänligt? Knappast. Gordon Brown vet att det finns en allmän misstänksamhet mot EU i Storbritannien. Man kommer att försöka få ha kvar undantag och rabatter även i fortsättningen. Storbritannien lär bli det sista land som går över till Euro inom EU.

I övrigt så lär tiden visa om Gordon Brown drar Labour åt vänster eller höger. Varje vänstersväng ger mer utrymme åt Liberal democrats och de konservativa. Men högersvängar skapar å andra sidan oro och uppror inom Labour. Så det gäller att balansera.

Tony Blair, vad händer med honom? Närmast blir han med största sannolikhet medlare i mellanöstern. Ett jobb som kommer att passa honom utmärkt.

Apropå England så närmar sig Sven-Göran Eriksson sitt jobb som manager. Engelska tidningarna måste jubla. Återigen får man skriva om honom. Och drömmen måste väl vara en ny kärleksaffär. För man kan väl inte sitta och vänta på att få skriva om sportsliga framgångar för Manchester City?

Inga kommentarer: