måndag, november 03, 2008

Jordskredseger på gång för Obama?

I Gallups sista mätning inför morgondagens val får Barack Obama 55 % mot John McCains 44 %.

Nästan på gränsen till jordskredsseger om det skulle bli så.

Kan man ha så fel i mätningen? Knappast.

Prognosen är också justerad på sådant sätt att man fördelat osäkra väljare på kandidaterna.

Det verkar också som demokraterna kommer nära 60 senatsplatser som är deras mål. En kraftig majoritet då senaten bara har 100 platser. Viktigt för då kontrollerar man dagordningen.

En stor möjlighet men också ett stort ansvar.

Det är många republikanska senatsplatser som ser ut att falla.

I North Carolina ser Elisabeth Dole (rep) ut att förlora sin plats. John Warners vakanta plats i Virginia kommer Mark Warner (ej släkt) att vinna. Minnesota senatorn Norm Coleman (rep) ligger också risigt till. Al Franken (dem)leder i varannan mätning så det är oerhört jämt.

Och så ser det ut i väldigt många republikanska platser. Den republikanska kandidaten ligger under eller ligger jämt med demokratisk utmanare.

Endast i Louisiana har republikanerna möjlighet att ta en demokratisk plats som idag innehas av senatorn Mary Landrieu. Vissa mätningar visar att hon kan förlora mot republikanen med namnet John Kennedy.

I morgon kanske jag är med i Göteborgs Posten om valet. Blev stoppad av en journalist på centralstationen i Göteborg som ville veta vad jag tycket var det viktigaste för en ny amerikansk president.

Mitt svar var att USA är med på nytt klimatavtal och inte står utanför som Kyoto och att relationerna med omvärlden förbättras.

Vi får se om det kommer med.

Aftonbl1DN12345SydsvPolitiken1DagblSvd1234DN7891011

Inga kommentarer: