måndag, februari 23, 2009

Motpartiet har problem

I en opinionsundersökning av SKOP får Socialdemokraterna 35,5%. Enligt SKOP skulle alltså (S) nästan få samma valresultat som 2006. Deras katastrolval.

Oppositionens försprång är också nästan borta. Det är bara 2,5 % och det krävs inte att många skall byta block för att alliansen skall leda.

Socialdemokraterna har blivit ett motparti. Mot att få en vettig energipolitik. Mot bättre service för att få tag i läkemedel och för att få fler apotek. Mot större valfrihet i vården. Mot ägarlägenheter för att skapa större valfrihet och fler bostäder. Man har varit mot jobbavdraget (men accepterar tydligen det), mot förändrad fastighetsskatt till fastighetsavgift och lägre avgift osv.

Deras första namn på listan till Europaparlamentsvalet i juni är ju dessutom emot svenskt medlemskap i EU. Helt i linjen med hur ett motparti skall vara.

Givetvis får ett parti det svårt när man bygger sin politik på att vara emot saker och ting. Det kan ge inledande opinionsvinster men när väljarna ser ett mönster så överger man partiet.

Valet 2010 blir en jämn match där alliansen har stor chans att väljas om. Frågan är om Mona Sahlin överlever fram till dess. EP-valet blir första testen. Katastrof där och Mona Sahlins dagar är nog räknade.

Jo jag glömde att man är för en sak. Att kasta svenska skattepengar efter dåliga och stödja SAAB. Affärsstrategen Mona Sahlin tycker SAAB:s affärsplan är bra. Å andra sidan är svenska folket emot sådant stöd med deras pengar. Så det blev fel ändå.

Nu ger också Pär Nuder upp och lämnar riksdagen. För att inte tror på partiet och Sahlin eller för att etablera sig som en tänkbar partiledare i exil?

Tänk på att varken Maud Olofsson eller Bengt Westerberg satt i riksdagen när de blev partiledare.

DNSvd22SydsvHD2

Inga kommentarer: