lördag, februari 28, 2009

Såhär ser bluffmail ut

Telia går nu ut och varnar för så kallade bluffmail.

Jag har vid två tillfällen fått bluffmail där man begär att jag skall lämna användarnamn och lösnord.

De är skrivna på dålig svenska och har ingen riktig avsändare.

Det jag funderar över är om det finns någon form av insider inom Telia. Jag har fått till en adress jag sällan använder. Aldrig registrerar eller uppger. Hur vet avsändaren att den existerar?

Såhär ser en variant av bluffmailet ut: (SVARA ALDRIG!!!!!)

"Bäste Webmail Användare,

Det här meddelandet skickades automatiskt av ett program på Webmail som regelbundet kontroller storlek inkorgar, där nya meddelanden tas emot.

Programmet körs varje vecka för att säkerställa att ingen inkorg blir för stor.
Om inkorgen blir för stor kan du inte ta emot nya e-post. Precis innan det här meddelandet skickades, du har 18 megabyte (MB) eller flera av meddelandena lagras i inkorgen på din Webmail. För att hjälpa oss att på nytt ställa in utrymme på vår databas innan behålla din inkorg måste du svara på detta e-post och ange:

Aktuella Användarnamn: ()
och Lösenord: ()

Du kommer att få denna varning regelbundet om din inkorg storlek fortsätter att vara mellan 18 och 20 MB. Om din inkorg storlek växer till 20 MB, sedan ett program på Bates Webmail kommer att flytta dina äldsta e-post till en mapp i din hemkatalog för att se till att ni kommer att fortsätta för att kunna ta emot inkommande e-post. Du kommer att meddelas via e-post som har ägt rum. Om din inkorg växer till 25 MB kan du inte ta emot nya e-post eftersom den kommer att skickas tillbaka till avsändaren.
När du läser ett meddelande, det är bäst att svara och spara en kopia.

Tack för ditt samarbete. Webmail Help Desk."


Som sagt, svara ldrig på sådana här mail.

2 kommentarer:

alh sa...

Är användarnamnet på din mailadress ett vanligt ord eller namn, kanske kombinerat med siffror?
Eller är det kanske tom ett genererat "nonsensnamn" med siffror och bokstäver (genererat av telia när du skapade kontot?)

I så fall är det mycket troligt att ett datorprogram slumpat fram adresserna, och de helt enkelt skickat dem på chans. skicka ett par miljoner, och några tiotusental kommer fram. Kanske 10 svarar, och det är fullt tillräckligt för deras behov.

Mao, behöver inte vara någon insider på telia, och ifall de hade det hade nog mailen varit bättre formulerade, och kanske använt telia-mall för att se ännu mer autentiska ut...

TOMMY RYDFELDT sa...

Du kanske har rätt att det kanske bara är en slump men lite misstänksam blir man. Tack för synpunkterna.