måndag, maj 10, 2010

Avrusta inte Varbergs sjukhus

I syfte att få ordning på ekonomin pågår det steg som flyttar verksamhet från Varbergs sjukhus till Halmstad. Inte genom att man i landstingsfullmäktige eller landstingsstyrelsen fattat ett strategibeslut. Utan det är små beslut som tillsammans, om det fortsätter, utarmar Varberg.

Nu är det inte jag som påstår det för att vinna röster. Sjukhusläkarföreningen i Varberg säger samma sak och är allvarligt oroande.

Senaste besluten är att nu flyttas aortakirurgin till Halmstad, trots att kompetensen i Varberg är god enligt vad sjukhusläkarföreningen säger till GP. Dessutom återbesätts inte en specialisttjänst i palliativ medicin.

Risken är att man bara sparar kortsiktigt. Långsiktigt kommer fler att söka sig till Västra Götaland. och då blir det ingen besparing.

HN

8 kommentarer:

Pierre Ringborg sa...

Det kanske är bra då att köpa skuggbudgeten med tillskott till landstinget som nu presenterats av de rödgröna?

TOMMY RYDFELDT sa...

Jag köper inte de RödGrönas så kallade budget då den är både underfinansierad och innehåller en massa skattehöjningar.

Vad gäller Varberg ser jag det inte som riktiga besparingar. Det kommer bara bli så att Kungsbackabor och även Varbergsbor åker norrut och då får man fakturor från VG regionen istället.

Jag är övertygad om att det går att effektivisera inom sjukvården. Men detta är ett dåligt sätt.

Anonym sa...

Tror på samlad kompetens! Att operera flertalet "aortor" per år ger kompetens, till patienters stora fördel. Ortopedi har under tid varit Varbergs kompetensområde, men fuskats med i Halmstad. Urologin samlades i Halmstad, men delades åter på. Nu står det oanvända robotar för många skattepengar, på två ställen i länet. Därför - samla kompetens där man är duktiga inom respektive områden.

Cicki Nilsson sa...

Var borde sjukhuset med huvudansvar för akutverksamhet i Halland ligga?
Med tanke på befolkningsfördelning, framtida inflyttning, rimliga resvägar för alla och ur rättviseaspekt.
Detta med tanke på att region Halland skall vara en självständig region utan onödiga kostnader för vård utanför regionen.

TOMMY RYDFELDT sa...

Svar till Cicki.

Det är just den frågan man bör debattera. Inte ta små steg utan övergripande beslut.

Befolkningsmässigt borde Varberg ligga bäst till. Om man räknar med att hälften av de som bor i Falkenberg och de som bor i Kungsbacka och Varberg åker till samma sjukhus blir det fler som bor i den norra delen.

Det är också Norra Halland som expanderar.

Sedan är det så att vi har fritt att söka sjukvård över länsgränsen.

Det går aldrig att övertyga Kungsbackabor att åka 12-14 mil till Halmstad när Sahlgrenska ligger inom 1-3 mil för de flesta.

Skulle man göra Varberg till ett sjukhus med mest planerad vård skulle två saker hända.

Kungsbackabor och kanske Varbergsbor skulle åka norrut.

Och diskussionen om Kungsbacka skall gå med i VG-regionen skulle starta på nytt. Och skulle Kungsbacka byta region så delas Halland.

Dessutom är det ingen besparing om man lägger ner akutlinjer på Varberg. Patienterna skulle då åka norrut istället i stor omfattning.

Det enda sättet att stoppa detta är att förbjuda sjukvård över gränsen. Men den politiker som föreslår detta blir inte långlivad.

Cicki Nilsson sa...

Kloka ord! Äntligen någon som tänker till.

Varför debatteras inte detta inför kommande val? Region Halland är planerad och visionerna måste vara synliga och tydliga för skattebetalarna.

TOMMY RYDFELDT sa...

Tack Cicci.

Jag varför inte? Jag gör det och kommer att göra fram till valdagen den 19 september. Och givetvis även efteråt då jag hoppas kunna göra det i regionfullmäktige.

TOMMY RYDFELDT sa...

Det blev ett G för mycket. Ja varför gör inte andra det?, skulle det stå.