torsdag, juli 22, 2010

Radio Halmstad eller Halland?

Jag brukar roa mig med att titta på Radio Halmstad, förlåt, Radio Hallands sida för att se hur många nyheter man har om länets näst största kommun, Kungsbacka.

Ofta väldigt få. Halmstad är överrepresenterat.

Idag har man ingen nyhet från Kungsbacka. Det finns nio nyheter från idag upplagda. Har inget hänt i Kungsbacka? Jo faktiskt en hel del. Och det händer mycket man väljer att inte publicera. Räcker att läsa lokaltidningarna så ser man det.

En vanlig dag alltså i Radio Hallands liv där nyheter söderifrån dominerar. Undrar hur man kan motivera detta som public service företag?

Eller har man gett upp och tycker att Kungsbackas invånare skall lyssna på Radio Göteborg?

UPPDATERING

Efter blogginlägget har nu en notis från Kungsbacka kommit upp. Kanske läste man vad jag skrev?

UPPDATERING 2 (28/7)

En kontroll på Radio Hallands sida 14:20 idag så kan man läsa 11 nyheter.

2 om Varberg
4 om Halmstad
1 om Falkenberg
1 om Hylte
2 om Halland
0 om Kungsbacka

En dag i Radio Hallands liv?

3 kommentarer:

Pierre Ringborg sa...

TV HALLAND är lika roligt. Båstad och Laholm är väl dokumenterat. Jag är tvungen att läsa din blogg eller läsa Ola Johansson på facebook för att om det händer något i Kungsbacka.
Bra att sociala medier finns.

Tomas Gustafsson sa...

Vi skulle säkert kunna bli mycket bättre på bevakning av Kungsbacka även om det redan nu varierar. I morse toppades till exempel hemsidan av en nyhet från Åsa.

För att veta vad som händer är vi beroende av kontakter med människor som bor på orten. I Kungsbacka kommun är en stor andel av invånarna orienterade mot Göteborg. Man ser kanske inte P4 Halland som en naturlig kanal att kontakta och tipsa. Tidningarna på orten har naturligtvis en fördel som finns och verkar på plats. Samtidigt måste jag säga när jag läser Norra Halland och Kungsbacka Posten att en stor andel av deras nyheter redan varit publicerade i Sveriges Radio Halland, i radio eller på vår webb.

Ser man sen till hela radiodagen så sänder vi regelbundet även från Kungsbacka. Vårt sommarprogram Solfångarna sände en eftermiddag förra veckan från Gothia Cup, sänder idag från Åsa och kommer på fredag att finnas på Kungsbackakalaset. Så vi försöker verkligen se till att Kungsbacka är en del av Halland.

Tomas Gustafsson
Kanalchef SR Halland

TOMMY RYDFELDT sa...

Tack för ditt inlägg. Det är inte svårt att konstatera att Halmstad är kraftigt överrepresenterat när det gäller nyheter. Vad skall ni göra åt det?

Jag är medveten om att många lyssnar på Radio Göteborg. Men om Radio Halland vill ha nyheter och lyssnare från Kungsbacka måste man finnas på plats.

En reporter som var stationerad i Kungsbacka skulle ändra på mycket. Idag uteblir Radio Halland från väldigt många presskonferenser och andra tillfällen då nyheter presenteras eller skapas och jag tror inte det känns lika naturligt för de som vill förmedla en nyhet att kontakta Radio Halland.

Även om ni publicerar Kungsbacka nyheter är ni oftast tvåa eller trea på nyheten. Förmodligen läst i lokaltidningen först.