måndag, juni 06, 2011

Fas 3 och sjukförsäkringen sänker alliansen?

Nya opinionssiffror i Aftonbladet idag bekräftar i stort vad andra mätningar visar. Oppositionen knappar in på alliansen och är i vissa mätningar förbi.

Tendensen är tydlig att Moderaterna tappar i olika mätningar. Enligt Aftonbladet/UnitedMinds är man bara 0,4% över valresultatet.

Det är ju inte heller någon rolig läsning för Socialdemokraterna och Håkan Juholt. Bara 0,24% över resultatet i katastrofvalet 2010 är knappast någon Juholteffekt.

Varför tappar alliansen? Jag är övertygad om att debatten kring Fas3 och sjukförsäkringen sänker regeringen. Fas3 kan i vissa lägen fungera men blir i alldeles för stor utsträckning en förvaring. Och det är moderata ministrar som får fronta.

Även sjukförsäkringen var tvungen att reformeras. Vi var inte Europas sjukaste folk. Bara det mest sjukskrivna. Men det finns för många som hamnar i kläm.

Försäkringskassans snäva tolkningar och brist på servicekänsla drabbar också regeringen som har makt att förändra denna myndighet.

Intressant är ju att oppositionen inte har alternativ till Fas3 och sjukförsäkringen. Men i detta läge räcker det att kritisera för att ta poäng.

För alliansen gäller nu att vara ödmjuka när man tittar på Fas3 och sjukförsäkringen och göra om och göra rätt där det blivit fel. Inte minst om man vill vinna valet 2014.

Av regeringspartierna är det endast Folkpartiet som ökar. Centerpartiet och Kristdemokraterna går kräftgång. Men deras problem beror snarast på egna identitetsproblem.

Och att man har problem ser man på dessa partier eviga utspel. Gör man utspel i tid och otid har man problem. Behovet att synas är så stort att man inte alltid tänker igenom vad man skickar ut för pressmeddelande.

Varför ökar Miljöpartiet? Jag tror det är kombination av tveksamma alliansväljare, väljare som inte förstår sig på vad Håkan Juholt sysslar med och kärnkraftsolyckan i Japan. Dessutom fick man stor uppmärksamhet i media när man hade sin kongress. Men vet väljarna vad partiet står för?

SVD DN Sydsv GP

Inga kommentarer: