tisdag, mars 26, 2013

Skattehöjning rätt medicin för regionen?

Kristdemokraterna i Region Halland har gått ut med att man vill höja skatten i regionen. Det skulle vara lösningen för sjukhusens ekonomiska problem.

Jag tycker man gör det alldeles för lätt för sig. Först måste vi vara 100% säkra på att pengarna vi idag får in i skatt används rätt.

Är regionen i varje läge så effektiv den kan bli? Kan saker och ting göras billigare och effektivare? Skall regionen göra allt man gör idag?

Detta arbete pågår för fullt och den strukturutredning som pekar på ett akutsjukhus är en del av detta arbete.

Redan i början av 2000 talet samlades all serviceverksamhet i Landstingsservice och stora effektiviseringar gjordes som sparat mycket pengar till regionen.

Den verksamhet jag har fått äran vara ordförande för, Närsjukvården, lyckades mellan 2011 och 2012 vända Vårdcentralen Halland från underskott till mindre överskott. Och om sjukhusen skulle förbättra lika stor andel av sin omsättning skulle de spara 70 miljoner kr.

Jag tycker vi skall fundera på om det går att handla upp delar av verksamheten, givetvis i syfte att få ner kostnaden. Den rödgröna  minoriteten som styr Västra Götaland är inne på detta för att rädda sjukhusen i Lysekil, Strömstad och Bäckefors.

Så det finns mycket arbete att göra innan skattehöjning blir aktuell.

Inga kommentarer: