torsdag, april 25, 2013

Putins inlägg i svenska försvarsdebatten

Ryska styrkor har en övning i Östersjön. Man anmäler den och svenska försvaret känner väl till att den genomförs.

Under övningen flyger plan mot Sverige och fryser svenska viktiga militära mål. Innan man flyger in över Sverige vänder planen. Svenska plan går inte upp och möter de ryska men NATO bevakar planen genom danska plan stationerade i Litauen.

Under en svensk övning har nu ett rysk plan flugit mellan Öland och Gotland.

Vladmir Putin och den ryska armén har tydligt visat att Sverige har kraftiga brister i försvaret.
http://www.flygplan.info/images/Gripen_3.jpg
Gripen, planet som stod kvar på marken
Och jag är övertygad om att det är det man vill göra. Man vill inte ha Sverige som ett militärt vakuum. Samtidigt vill inte Ryssland att Sverige går med i NATO.

Om Sverige inte rustar, så att man kan t.ex ha 24 timmars beredskap, finns risken/möjligheten att opinionen vänder och NATO medlemskap för Sverige blir en aktuell politisk fråga, tvärtemot Rysslands intresse.

Så Vladimir Putin har valt att gå in i den svenska försvarsdebatten.

Svd1 2 DN Ekot 
Svd3

1 kommentar:

Mircea Nitescu sa...

Uppenbart hade ryssarna ett tydligt budskap till svenska politiker och Din analys är riktig. Hoppas bara att ”24 timmars beredskap” inte betyder att man möter framtida provokationer inom, eller efter 24 timmar, för då behöver man inte ändra på något. Det är så det redan är. Det mest logiska, oavsett vad Putin menar, är att Sverige inser vikten av att bli Natomedlem. Några extra flygmaskiner och piloter hjälper inte så mycket mot vår gigantiska granne.