fredag, augusti 04, 2006

Avskaffa Apotekets monopol

Läste en insändare i GP där man beskrev ett besök på ett Apotek. Plötsligt kom det någon mitt på dagen och sa att man var tvungen att stänga någon timme för man hade inte personal. De som suttit och väntat fick gå ut. Man expedierade inte ens de som satt med kölappar.

Kan ni tänka er samma hända i er lokala matbutik? Plötsligt slänger man ut kunderna för man har inte personal?

Såsom Apoteket agerar bara ett monopol som inte behöver vara rädd om kunderna. Man behöver ju inte sköts sin personalförsörjning eller personalpolitik för man kan ju alltid stänga. och kunderna har inget konkurrent att gå till. Man tar sig för pannan.

Sverige är det enda land i hela OECD som har ett apoteksmonopol. Dessutom är den svenska apotekstätheten påfallande låg och kötiderna är långa. Erfarenheter från bland annat Norge och Danmark visar att ökad mångfald leder till fler apotek, bättre tillgänglighet och service såväl i glesbygd som i storstad samt lägre läkemedelskostnader för den enskilde.

Folkpartiet vill att det svenska apoteksmonopolet ska konkurrensutsättas, genom att licensierade butiker och apotek får rätt att verka på lika villkor. Det tycker jag är ett bra krav.

Och varför kan inte ICA, Willys Coop och andra sälja vanliga huvudvärkstabletter och liknande receptfria läkemedel efter en licensprövning?

Jag vet inte varför de tre förenade vänsterpartierna (s+mp+v) är så rädda för att ta bort denna socialistiska rest.

Med en ny regering försvinner Apotekets monopol.

Ännu ett skäl att rösta på folkpartiet och alliansen.

Inga kommentarer: