söndag, juli 30, 2006

Utrikesminister Leijonborg?

Tidningarna spekulerar vilt om vilka personer som skall bli statsråd i en borgerlig regering. Senast var det Dagens Industri som tror att moderaterna får statsminister, finansminister och utrikesminister.

Under förutsättning att storleken på partierna någorlunda följer opinionsundersökningarna tror jag säkert att Fredrik Reinfeldt blir statsminister. Att moderaterna denna gång får ta hand om finanserna är väl lika troligt. Folkpartiet har ju haft den posten i andra borgerliga regeringen och den är rätt otacksam. I en enpartiregering har finansministern en stark ställning speciellt som om man som Pär Nuder sköter förhandlingarna med stödpartierna. Men i en koalitionsregering så blir det slutligen partiledarna som avgör.

Det jag tror att man har fel om är utrikesministerposten. Den har efter att Sverige kom med i EU blivit en post med hög profil. Utrikesministern är också självskriven på alla toppmöten. Skulle Dagens Industri ha rätt så skall moderaterna vara enda parti som finns med på EU: s toppmöten då Sverige ofta representeras av stats- utrikes- och finansministrarna.

Det som talar emot en moderat utrikesminister är att deras kandidat Gunilla Carlsson inte lyckats framstå som någon självklar utrikesminister och stark kandidat.

Jag tror att utrikesministerposten borde passa Lars Leijonborg. Han är kunnig och intresserad av internationella frågor, globaliseringen och annat som följer med utrikesministerposten.

Med två biträdande ministrar, såsom det är nu, skulle Lars Leijonborg ha tid över att även vara partiledare.

Mitt tips är att Gunilla Carlsson blir någon slags EU minister och en av de två biträdande utrikesministrarna. Som biståndsminister tror jag Cecilia Malmström är en stark kandidat.

Först skall vi dock vinna valet. Skinnet skall inte säljas förrän björnen är skjuten, som centerledaren Gunnar Hedlund sa en gång.

Men det är alltid kul att spekulera och kom ihåg vad ni läste det först.

Inga kommentarer: