onsdag, april 16, 2008

Nöjda och "lagom" engagerade invånare

Denna insändare har jag fått införd i Laholms Tidning i slutet av förra veckan.

Mer öppenhet och insyn

Landstinget Halland är ofta ett landsting som ligger i framkant. Men inte när det gäller öppenhet och medborgarinflytande. Detta trots att man har ett mål som säger ”Nöjda och engagerade medborgare”

Tidigare har landstingsfullmäktige avslagit en motion från (mp) att införa medborgarförslag. Engagerade medborgare vill man ha, men inte så engagerade att de lägger förslag till politikerna.

Vid senaste mötet med landstingsfullmäktige avslogs också folkpartiets motion att landstinget som huvudägare skulle arbeta för att länstrafikens bolagsstämmor skulle vara öppna med möjlighet till frågestund.

Landstinget har inte som många kommuner och landsting en frågestund för allmänheten när bokslutet tas. Inte heller har man vid några tillfällen per år öppna sammanträden. Landstingsfullmäktiges möten finns inte att avlyssna på hemsidan. Inga sammanträden med fullmäktige sker utanför Halmstad.

Folkpartiet föreslog för ett år sedan att en tillfällig demokratiberedning där alla partier ingår skulle tillsättas. Inte för att titta på landstingets nya organisation eller för att skapa en ny beredning utan för att under en kortare tid utreda möjligheten att landstinget kan bli mer öppet och ge medborgarna större insyn.

För att man skall få de nöjda och engagerade medborgare som landstinget vill ha.

Vi hoppas att Landstingsfullmäktige skall se värdet med mer öppenhet och insyn.

Annars kanske målet bör omformuleras till ”Nöjda och lagom engagerade medborgare”.

Tommy Rydfeldt (fp)
Landstingspolitiker

Inga kommentarer: