tisdag, september 02, 2008

Är Sarah Palin en ny Dan Quayle?

När presidentkandidater utser sin vicepresidentkandidat brukar de tillföra något till kampanjen.

Bra är det givetvis om man kan leverera en viktig delstat som annars skulle gå till motståndaren. Så gjorde Lyndon Johnson 1960. (Texas).

Andra kriterier är att man är från helt annan del av USA än presidentkandidaten eller har man sig erfarenhet och expertkunskaper (Joe Biden) som presidentkandidaten saknar.

I något fall har säkert personer utsetts därför man gillar varandra och vet att man kan jobba ihop.

Men när John McCain utsett Sarah Palin är det bara att konstatera att hon inte uppfyller något av detta.

Hon är guvernör i en liten stat, Alaska, sedan 2 år och saknar både erfarenhet av nationell politik och internationell politik. Alaska hade McCain vunnit ändå och de känner knappt varandra.

Om han trodde många av de kvinnor som röstade på Hillary Clinton skulle gå över till McCain på grund av Palin har man fel. Undersökningar som CNN gjort visar att man inte vinner Hillarys väljare med Sarah Palin.
Och varför skulle kvinnor rösta efter kön och inte efter åsikt?

Palin är en djupt konservativ politiker bland annat emot abort och för allas rätt att bära vapen. Knappast åsiktsmässigt nära Hillary.

En första miniskandal har också dykt upp kring Palin. Fasaden i den perfekta fembarnsfamiljen Palin fick sig en spricka. Palins 17-åriga dotter är gravid.I Sverige hade det varit en ickenyhet och det är bra men i konservativa USA dras det upp i nyhetsprogrammet.

Nu lär det knappast påverka valet men McCains kampanj får under några dagar inte prata politik.

Värre är nog den skandal som utreds i Alaska att hon försökt att påverka att sparka sin svåger från sitt jobb som så kallad ”state trooper”. Inte bra för en person som utåt vill bekämpa korruption och mygel.

Är hon redo att bli president om något händer John McCain 72 år?

Amerikanerna är tveksamma. I en undersökning CNN presenterade har man bara varit mer tveksamma till en person senaste åren. Dan Quayle. George Bush den äldres vicepresident.

Är Sarah Palin en ny Dan Quayle?

SvdAftonblDNDagenPolitikDagbl

Inga kommentarer: