onsdag, november 12, 2008

Könet är inte Mona Sahlins problem

Det finns de som när en politiker får problem som då påstår att det är könet, etisk tillhörighet, ålder eller liknande som är skälet till att de får kritik.

Mona Sahlin har gjort en hel del politiska tavlor sista tiden.

Med opinionssiffror i fritt fall kommer givetvis kritiken mot Mona Sahlin.

Idag går f.d. SSU ordföranden Anna Sjödin ut i Expressen och kritiserar de som inte sluter upp bakom Sahlin.

Hennes grundtes är att kritiken har att göra med att Mona Sahlin är kvinna.

Har Anna Sjödin så dåligt politiskt omdöme?

Mona Sahlin blev partiledare med en rejäl ryggsäck. Hon kommer alltid ha med sig de olika affärerna som förknippas med hennes namn. Med detta problem med förtroendet.

Inköp av privata saker med regeringens kontokort. Tog ut kontanter med samma kort och kallade det förskott på lönen. Betalade inte sina räkningar. Körde omkring med en obesiktigad bil, eller var det oskattad? Fick massor av p-böter. Betalade inte restskatter.

Att inte betala sina räkningar höll hon på med en bit in på 2000-talet.

Är det konstigt att vissa i partiet ifrågasätter hennes lämplighet?

Det finns alltid risken att när man säger att Mona Sahlin är bäst på att sköta Sveriges ekonomi att man drar upp det jag skrivit. Hon kunde inte sköta sin egen, hur skall hon då klara Sveriges?

Mona Sahlin har också ändrat stil. Både hur hon är och ser ut.

Förmodligen har några medarbetare/konsulter sagt till henne att den ”poppiga” Sahlin inte ser ut som en statsminister. Det passar inte heller att släppa utryck som ” det är häftigt att betala skatt” (själv försökte hon undvika det), ”göm dig inte i mina kjolar de är korta ändå”.

Så agerar inte en statsminister, har man nog sagt.

Det är enligt min mening en felsyn. Göra om politiker lyckas sällan. Se på John McCain som inte fick vara sig själv i valet.

Mona Sahlin skall givetvis vara sig själv med fel och brister. Det är det folk gillar. Den för att bli statsminister stylade Sahlin skapar bara frågetecken.

Och så till de politiska.

Mona Sahlin har tagit en risk att inte själv säga vad hon vill göra utan bara vara emot det regeringen gör.

När hon börjar bekänna färg så fungerar det inte. Förslag slår tillbaka mot henne och partiet och nu börjar media granska Sahlin och (s).

Och schabblet vem som skall regera med vem vid vänsterseger är ju en följetong. Senast vill Lars Ohly höja skatten även för låginkomsttagare men inte (mp) och (s).

Och regeringsfrågan kommer förfölja Sahlin fram till valdagen i september 2010.
Att Mona Sahlin får kritik för att hon är kvinna är att göra det oerhört enkelt för sig.

Hennes bakgrund, hennes taktik när det gäller att inte avslöja partiets politik och den eviga frågan vem hon skall regera med vid valseger, är det avgörande skälen till opinionstappet och kritiken. Inte hennes kön. Att påstå detta är verkligen att vägra se de problem (s) har. Och alliansen tackar och bugar.

PS! Socialdemokraterna är tillbaka i sin gamla taktik. Attackera regeringen men inte själv lägga förslag Bidrag är som vanligt, enligt (s) viktigare än nya jobb. Att se till att människor inte behöver bidrag har de fortfarande inte kommit på DS!

SvdSvt

Inga kommentarer: