lördag, november 15, 2008

Sahlins dagar räknade?

Häromdagen skrev f.d. SSU ordföranden Anan Sjödin i Expressen att kritiken mot Mona Sahlin berodde på att hon var kvinna. En oerhört klen politiks analys. Speciellt för att komma från någon som varit ordförande i SSU.

Mona Sahlin har begått ett antal politiska misstag.

Redan taktiken från när hon valdes var vansklig. Att ligga lågt med politiska utspel och vem man skulle samarbeta med.

Kortsiktigt kan det ge bra opinionssiffror att bara kritisera en regering och inte berätta själva vad man vill göra.

Långsiktigt skapar man problem när man måste börja forma sin politik och med vem den skall genomföras. Har man inte allt på plats blir man lätt ifrågasatt och kritiserad.

Och sedan den dagen Mona Sahlin, Peter Eriksson och Maria Wetterstrand höll presskonferensen där man berättade att det nu var (s) och (mp) och (v) var avhängt, då har allt gått snett.

Varje dag finns det artiklar i tidningarna och inslag i TV om hur trekanten misslyckas komma överens.

Det kraftiga förtroenderas som Aftonbladet/SIFO idag redovisar. Från toppnoteringen 48 % har nu Mona Sahlin 34 %. Det man mäter är stort eller mycket stort förtroende.

Vad händer om alliansen går om trekanten i opinionen? Och dessutom drar ifrån?

Hur säkert sitter då Mona Sahlin? Med tanke på att hon från början hade många emot sig sitter hon lösare än någon annan (s) ledare före henne.

Kommer hon inte bara bli första partiledare som inte blev statsminister utan den första som aldrig fick leda sitt parti i ett val?

Svd2A

Inga kommentarer: