lördag, april 04, 2009

Alliansledning eller?

Demoskop/Expressen kom idag med en mätning som vänder upp och ner på hela opinionsläget.

Skall man tro dem så får vi sex partier i riksdagen efter valet 2010. Moderaterna, Socialdemokraterna. Folkpartiet, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Centerpartiet och Kristdemokraterna får lämna riksdagen.

Alliansen får 50 % men eftersom (C) och (KD) enligt mätningen får lämna riksdagen så blir vänstertrekanten större i mandat och Sverigedemokraterna vågmästare.

Enligt mätningen är (M) Sveriges största parti och Socialdemokraterna sjunker till 30,9%.

Nu skall man verkligen vara försiktig när man försöker tolka en enskild mätning. Men den kan vara den första som visar på att Alliansen inte bara är i kapp vänstern utan även förbi.

Det behövs fler mätningar innan några direkta slutsatser kan dras.

Skulle SIFO och Synovate visa samma tendenser lär det bli extra oroligt i det Socialdemokratiska partiet. Wanja Lundby Wedins ställning kommer undermineras ytterligare. Hon är givetvis en del av detta ras. Även partiledaren Mona Sahlin lär få det svårt.

Hon har ännu en gång hanterat en kris dåligt och inte vågat ryta ifrån mot LO, AMF och Wanja Lundby Wedin.

Men som sagt, vi bör nog vänta in fler mätningar innan långtgående slutsatser kan dras.

DNSvdSvd2SydsvDagen

1 kommentar:

Ture sa...

Det är sant att man måste vara mycket försiktig med de aktuella siffrorna men de är otvivelaktigt ytterligare tecken på en trend som pågått under en tid och som är helt förstålig. Väljarna går inte på socialdemokraternas och deras samarbetspartners fullständigt sanslösa överbudspolitik. Till detta kommer tt ledarskap som är svagare än någonsin.

Ett naturligt nästa steg i Allians-samarbetet vore att bild en valallians. På detta sätt skulle alternativen i svensk politik bli än tydligare samtidigt som onödig probelmtik kring de mindre borgerlig partierna skulle undvikas.