onsdag, juli 28, 2010

En fluga på väggen på Sveavägen

Jag läser just nu Peter Mandelsons memoarer.

För de flesta svenskar är han totalt okänd och boken lär inte komma på svenska. Men Peter Mandelson är en av de viktigaste arkitekterna bakom New Labour. Omvandlingen av brittiska Labour från ett vänsterparti som omöjligen kunde vinna ett val till ett modern brittiskt mittenparti som attraherade framför allt medelklassen.

I sin bok berättar han ingående om New Labours uppgång och fall. Om opinionsmätningarnas betydelse, konflikter i regeringen, hugg i ryggen och så vidare.

Om hur Tony Blair och Gordon Brown nästan inte kunde vara i samma rum men inför kameror åt man glass ihop och såg ut som bästa kompisar.

Jag tänkte på vad han skriver när Ibrahim Baylan, socialdemokraternas partisekreterare, idag uttalar sig om senaste SKOP mätningen.

Till TT säger han: "Jag tycker att man kan ta sådana här sommarmätningar med en nypa salt. Men jag tror att det kommer att bli ett jämnt val och vi kommer att ladda med allt vi har för att få en ny regering"

Det är vad man förväntar sig han skall säga men vad säger man egentligen på det Socialdemokratiska högkvarteret på Sveavägen?

Förmodligen är det panik. Sedan de rödgröna presenterade sitt budgetalternativ har det bara gått bakåt. Alliansen leder i princip i alla mätningar. Inget tyder på att de rödgröna hämtar sig.

Socialdemokraterna ligger på 29.2%. Skulle det bli partiets valresultat räcker inte ordet katastrof till. Och man vet att Socialdemokraterna oftast tappar i valrörelsen.

Tänk om man fick vara en fluga på väggen på Sveavägen och höra den riktiga diskussionen och vad man egentligen tycker om hur man ligger till i opinionen.

DNSvdExpressenGPAftonbladet

4 kommentarer:

Grubblaren sa...

Sossarna tappar väl knappast i valrörelsen, när de tillsammans med facket börjar slå på stora trumman så brukar de öka några procentenheter, alliansen måste leda relativt stort (som förra valet) för att ha en chans på valdagen.

TOMMY RYDFELDT sa...

Jo faktiskt så gör man det. 2002 fick man t.ex i början av augusti över 42% i flera mätningar men slutade på 39,9&.

Sifos mätning vid midsommar 2006 gav (S)37,6 men i valet fick man 35%.

Så det finns inga bevis för att (S) ökar i valrörelsen. Snarare tvärtom.

Mathias Sundin sa...

Schysst, vad heter boken? Den skulle jag gärna läsa.

TOMMY RYDFELDT sa...

Till Mathias!

Boken heter "The third man Life at the heart of new Labour"

Jag har köpt den via www.amazon.co.uk som skickar hem den direkt.