fredag, september 23, 2011

Stor eller liten regeringsombildning?

Centerpartiets val av Annie Lööf som ledare innebär en regeringsombildning. Antingen kommer den gälla enbart centerstatsråd eller så passar även övriga regeringspartier att göra förändringar.

När det gäller Centerpartiet har jag redan för en tid sedan gissat att Annie Lööf blir miljöminister, Anna-Karin Hatt blir näringsminister och Anders W Jonsson blir IT- och regionminister. Det innebär att förutom Maud Olofsson så lämnar Andreas Carlgren regeringen.

Men ryktena går att även övriga partiledare funderar på förändringar. Lena Adelsohn Liljeroth verkar ganska trött som statsråd och det är kanske dags att Gunilla Carlsson får en ministerpost som är mer synlig. Även Tobias Billström vill nog byta ministerpost. Sen vet man aldrig om något statsråd inåt har anmält önskemål att kliva av eller att byta ämnesområde.

Rykten går också om att kristdemokraterna kan tänkas byta statsråd. Men de är ju bara tre. Partiledaren är självskriven och Stefan Attefall kom ju med för ett år sedan. Kanske vill Maria Larsson sluta?

I så fall är nog partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson rätt självskriven.

Slutligen Folkpartiet. Det statsråd som kommit i bakvattnet är Nyamko Sabuni. Hon syns knappast alls. Trots att posten som jämställdhetsminister ger all möjlighet att profilera sig.

Jan Björklund visade ju efter valet 2010 att ingen minister sitter säker när Tobias Krantz fick lämna. Ett alternativ till att Nyamko Sabuni slutar vore att föra över jämställdhetsfrågorna på Birgitta Ohlsson som inte lär ha några problem att profilera de frågorna.


Inga kommentarer: