onsdag, januari 04, 2012

President Santorum?

I det första provvalet (Caucus) för republikanerna i Iowa inför höstens presidentval blev det dött lopp mellan f.d senatorn Rick Santorum och f.d guvernören Mitt Romney.

Mitt Romney vann med 8 röster.

Rick Santorum var sensationen som utan speciellt mycket pengar men med otaliga kampanjmöten seglade upp som en favorit den sista veckan.
Rick Santorum

Är han nu en allvarlig utmanare om republikanernas nominering? Knappast.

Iowa ser speciellt ut. Det är en liten delstat med ca: 3 miljoner invånare. En stor del av de republikanska väljarna betraktar sig som evangeliskt kristna eller nyfrälsta (Born again).

Hos den gruppen gick Rick Santorum hem precis som Mike Huckabee för fyra år sedan. Men sedan hade Huckabee problem att vinna andra delstater.

Några reflektioner:
  • Texasguvernören Rick Perry fick bara 10% trots stor kassa och åker nu hem till Texas för att fundera över sin framtid som kandidat. Troligtvis hoppar han av, men vem stödjer han? Rick Santorum skulle säkert vilja ha Rick Perrys stöd.
  • Michele Bachmann fick bara 5%. Hon höll ett brandtal på valnatten mot Barack Obama. Något malplacerat. Ryktena säger att hon vill bli vicepresidentkandidat. Kommer hon hoppa av och stödja Mitt Romney?
  • Den udda figuren Ron Paul fick 21% och kom trea. Givetvis en besvikelse för honom då han satsat oerhört på Iowa. Ron Pauls siffror i andra delstater är inte speciellt bra men han kommer säkert att kampanja till slutet. Iowa kunde vid vinst blivit ett avstamp för hans kampanj i andra delstater.
  • En bitter Newt Gingrich fick 13% och kom på fjärde plats. Hans tal på valnatten osade av ilska mot Mitt Romney och grupper som stödjer honom, som med negativ TV reklam krossat den uppgång som Gingrich hade. Newt kommer hänga med en tid till och kan han vinna South Carolinas primärval den 21 juni kan Gingrich bli en utmanare mot Romney.
  • Ryktet säger att 2008 års presidentkandidat John McCain under onsdagen kommer att meddela att han stödjer Mitt Romney. Vad innebär det när det gäller Romneys chanser?
  • Mitt Romney fick inte fler röster i Iowa än 2008. Han lyckas ännu inte övertyga de republikanska väljarna om att han är den konservativa kandidat man söker. Fortfarande är hans styrka att han är den som kan utmana Obama bäst i brist på annan kandidat.
DN1 2 EXP  GP  SVD 2 Ekot

Inga kommentarer: