torsdag, januari 26, 2012

Vilket åsiktshåll kommer Stefan Löfven driva (S)?

Skönt att såpoperan om Socialdemokraterna tycks vara på väg att ta slut så vi kan diskutera politik i Sverige igen.

Även om jag är extremt politiskt intresserad gick det inte till slut att titta på nyhetssändningar och analyser. Se meningslösa presskonferenser där inget blir sagt. Människor som springer ut och in på S-högkvarteret på Sveavägen..

Undrar om inte den genomsnittsintresserade av politik för länge sedan övergett nyhetsprogrammen denna vecka.

IF metallbasen Stefan Löfven är ett intressant val som S-ledare. Han har visat självständighet i sina åsikter. Frågan är om han kommer driva partiet i samma riktning? Kommer han fortsatt att vara självständig eller ledas in i partifållan?

Förmodligen, annars vore han oklok, har han fått vissa garantier att driva igenom nödvändiga politiska förändringar utan knorr från riksdagsgruppen. LO lär han ju ha med sig.

Stefan Löfven är ju en anhängare av kärnkraft vilket skulle kunna öppna för en bred överenskommelse om energin mellan (S) och alliansen som precis som pensionsöverenskommelsen håller oavsett regering.
En fundersam Stefan Löfven.

Stefan Löfven har generellt varit positiv till EU, globalisering och fri handel vilket också är positivt.

Dessutom verkar han tänka innan han talar vilket är en egenskap som (S) desperat sökt efter.

Enda plumpen man direkt hittar är kritiken mot regeringen för att Vladimir Antonov inte fick köpa SAAB. Sedan samma Antonov häktats för ekonomiska brott har dock Stefan Löfven varit tyst.

Jag tror en facklig ledare för (S) kan göra livet lite svårare för akademikerna i Vänsterpartiet att värva LO medlemmars röster och därmed stärka partiet. Vem kan misstänkliggöra en f.d fackledare i LO att vilja gå någon annans ärende än LO medlemmarna även när svåra beslut måste tas?

Afton1 Afton2 Afton3 DN1 DN2 DN3 DN4 DN5 DN5 EXP1 EXP2 EXP3 GP1 GP2 GP3 GP4 SVD1 SVD2 Dagen Ekot
Inga kommentarer: