söndag, januari 22, 2012

Avsatte media Håkan Juholt?

Så är det dags att skriva det sista kapitlet i historien om Håkan Juholt som partiledare. 303 dagar av kaos, beskriver KG Bergström det i Expressen. Svårt att inte hålla med.

Diverse socialdemokrater försöker nu få det till att det är medias fel att han avgick.
Kanske viktigt för den egna självkänslan och för att sluta leden. Man skapar en gemensam fiende i media. Men väldigt långt från sanningen.

Håkan Juholt fick till slut avgå för att han inte höll måttet. Hade hamnat på ett uppdrag långt över sin kompetensnivå.

Är det en slump att Göran Persson aldrig gav Håkan Juholt en ministerpost? Att han stoppades från att bli partisekreterare?

Det verkade som han inte förstod partiledarens roll. I sitt första tal skulle han och fackföreningar göra upp om pensionerna. Dessa slog givetvis ifrån sig. En uppgörelse med ett oppositionsparti skulle aldrig vara möjligt.

Han trodde också att han kunde lägga om politiken utan att fråga någon annan. Precis som Göran Perssons gjorde. Men han hade inte Göran Perssons position i partiet. Han var inte heller statsminister.

Vinner du val står partiet ut med rätt mycket. Men som relativt okänd nyvald partiledare i opposition måste man förankra allt väldigt väl.

Håkan Juholt brukade påpeka att det är mer än 1000 dagar till nästa val. Om inte socialdemokraterna använder en del av dessa för att i en öppen process med flera intresserade kandidater vaska fram en partiledare, ja då begår man ett stort misstag.

Att bli föreslagen efter en ny sluten process, där man varit en kompromisskandidat, är det sämsta start en ny socialdemokratisk ledare kan få.

DN DN2 Afton Exp GP SVD SR Dagen

2 kommentarer:

Krassman sa...

Intressant att du aldrig berör det faktum vilken uppgång Håkan Juholt gjorde i opinionen efter Mona Sahlins avgång. Intressant att du inte tar upp alla de blottor som j din borgerliga politik medfört, som Juholt tagit fram, nämns i ditt inlägg.

Intressant att de anser att de 303 dagar som Juholt styrt bara skulle vara röriga, känns inte trovärdit eller värdigt över huvudtaget. Den största rörigheten som det medfört är för er Moderater och media.

Ditt stöd för en regering som fallit ner i total passivitet passar dig förvånansvärt klädsamt. - Varför tänka själv, när någon annan kan göra det åt en mig.

TOMMY RYDFELDT sa...

Krassman. I god Juholtanda kan du inte hålla reda på fakta. Jag är inte moderat och har aldrig röstat på dem.

Att (S) haft höga siffror är en myt Håkan Juholt odlat som inte är sanning. I september 2011 innan alla affärer fick (S) 31,8 % i SIFO. 1,1% mer än 2010 i valet. Knappast stor uppgång.

Men det är väl medias fel att Juholt bytte åsikt 3 ggr kring Libyeninsatsen. Hela skuggbudgetkaoset är väl också medias fel. Och regeringens. Felaktig bostadsersättning för sambon. Också medias fel?

Och påståendet om samarbete mellan SD och regeringen som han gjorde på Folk & Försvar är nog en komplott styrd av media och Sten Tolgfors.

Men förutom allt detta har det ju varit lugnt.....