torsdag, april 03, 2014

Storbritannien ett land av EU-skeptiker

Under ett antal år har Storbritanniens befolkning blivit mer och mer EU skeptisk. Det har spridits en myt att man kan lämna EU och ändå ha alla fördelar. På något sätt tror man fortfarande att man är stormakten där James Bond är världens ledande agent. Alla kommer anpassa sig till dem

Mest skeptiska har de Konservativas väljare och deras parlamentsledamöter varit. Mest positiva har Liberalerna varit. Labour har vacklat.

EU har varit ett problem i det Konservativa partiet och varje ledare sedan Margaret Thatcher har haft att balansera frågan med mer eller mindre lyckat resultat.

Nigel Farage och Nick Clegg
Särskilt problematisk har framgången för UKIP (UK independence party), varit för de Konservativa.

UKIP har lyckats få 16,5% i valet till Europaparlamentet (EP), men hittills haft få framgångar i parlamentsvalen. EP valen har också oftast lågt valdeltagande så det är lättare att göra bra val i dessa.

Men i lokalvalen 2013 var man framgångsrika och i ett fyllnadsval till parlamentet 2013 kom man tvåa efter Liberalerna.

UKIP skulle kunna bli ett potentiellt hot för de Konservativa, om man inte redan är det. I brittiska parlamentsval väljs en ledamot i varje valkrets. Skulle UKIP ta 5-8% i viktiga valkretsar kan Labour eller Liberalerna gå om och ta mandatet.

Den konservativa premiärministern David Cameron har nu lovat att han skall förhandla om EU:s fördrag och sedan skall det bli folkomröstning. Givetvis ett försök att stoppa UKIP. Men det hela förutsätter en konservativ valvinst 2015.

Inför EP valen i maj så ställde den liberala vice premiärministern Nick Clegg upp i debatt med UKIP:s ledare Nigel Farage. Först i radiokanalen LBC och sedan på BBC 2.

Sista debatten var igår onsdag.

Mätningarna säger att Farage vann en storseger båda gångerna. Ganska obegripligt då Nick Clegg var den som faktiskt försökte föra fram fördelarna med EU och att man inte kunde räkna med att behålla alla fördelar och inflytande men inte vara medlem.

Förmodligen visar mätningarna hur långt EU skepticismen gått i Storbritannien. Billiga, osanna poäng vinner debatter.

Var det rätt av Nick Clegg att ta debatten? Jag tror det. Liberalerna har dåliga opinionssiffror och EU är populärt bland väljare som normalt gillar Liberalerna. Siffrorna på valdagen får väl visa om det var ett misstag.

Jag gissar att UKIP gick stärkta av dessa två debatter men det är de Konservativa som skall vara nervösa. När inte regeringsmakten står på spel kan man markera i EP valet.

Till sist vad är UKIP för parti? Ja de är ett klart konservativt parti. Emot samkönade äktenskap och Nigel Farage anser det är helt i sin ordning att kvinnor som har föräldraledighet skall ha mindre lön när de återgår i arbete.

Man har klart främlingsfientliga inslag och tar gärna till osanna populistiska argument.

Tex har partiet påstått att 29 miljoner rumäner och bulgarer kommer till Storbritannien när restriktionerna hävs. Problemet är att det finns inte ens 29 miljoner rumäner och bulgarer i Bulgarien och Rumänien.

Det finns också en del direkt rasistiska inslag i partiet men man har försökt få bort dem.

UKIP är också klart nationalistiskt och isolationistiskt. Att lämna EU hör ihop med detta och man anser inte att Storbritannien skall engagera sig i t.ex vad som händer i Syrien och Ukraina. Dessa länders problem är inte britternas, enligt UKIP.

Inga kommentarer: