söndag, december 10, 2006

Närakut och underliga centerpartister

Till slut fick jag ett svar från centerpartiet om deras agerande när det gäller nattöppen närakut. Svaret gavs av Kristina karlsson.

Svar, men inte på frågor jag ställt. Istället fullt med massa felaktiga påståenden. Och fortfarande vet man inte om de flygblad som skickades ut i valrörelsen stämmer. I dessa krävde vissa centerpartister nattöppen närakut. Men skall man tro Kristina Karlsson (c) gäller inte dessa, eller?

I lördagens Kungsbacka Posten står mitt svar.

Kristina Karlsson (c) måste läsa på.

Centerpartiets inställning till nattöppen närakut har varit väldigt förvirrande. I flygblad har man lovat nattöppet medan deras ledamot i närsjukvårdsnämnden, Kristina Karlsson, med all kraft kämpat emot.

Jag börjar förstå varför partiet ger olika besked efter att ha läst det som Kristina Karlsson skrev i Kungsbacka Posten den 30/11.

Hon har inte ett enda rätt när hon påstår att folkpartiet genom sitt ja till Vårdval Halland sa nej till nattöppen närakut och att närakuten är en vårdcentral.

Närakuten är en primärvårdsakut helt utanför Vårdval Hallands modell. Den får inte ersättning, så kallad hälso- och sjukvårdpeng, efter hur många som listat sig. För ett besök på Närakuten kommer den vårdcentral där patienten är listad att betala 455 kr.

Alla besök som gäller primärvård utanför den egna vårdcentralen måste betalas av den vårdenhet som fått hälso- och sjukvårdpengen oavsett om det sker i Halland eller i Västra Götaland.

Det innebär att det inte blir någon skillnad ekonomiskt för den vårdcentral man tillhör om man söker vård på natten i Kungsbacka, Varberg eller Göteborg. Man måste betala oavsett var besöket sker.

Kristina Karlsson har därmed fel när hon påstår att nattöppen närakut skulle ta resurser från de olika vårdcentralerna.

Det går därmed helt utmärkt att säga ja både till Vårdval Halland och till nattöppen närakut.

Skälet till varför folkpartiet inte yrkat mer pengar till nattöppet i landstingets budget är helt enkelt därför pengarna finns redan i närsjukvården. För tredje året i rad kommer man att gå med kraftigt överskott. Man skall ju börja med att förbruka de pengar man har innan man begär nya.

Tommy Rydfeldt (fp)
Landstingspolitiker

Inga kommentarer: