tisdag, mars 27, 2007

Erik Fichtelius och SVT.s förlorade trovärdighet

Efter första avsnittet av ordförande Persson på SVT var jag undrande över hur Erik Fichtelius egentligen tänkt. Då skrev jag bland annat följande:

”Å ena sidan är det underligt att Erik Fichtelius okritiskt förmedlar vad Persson har att säga. Hittills har vi bara sett första programmet men upplägget med Perssonska monologer blandat med lite bilder från den tiden är inte vad jag kallar kritisk granskning.

Eller så insåg Erik Fichtelius att Persson kommer att gräva sin egen grav med allt skitsnackande om andra så att det blir bättre att de får stå för sig själv.”

Nu vet vi. Ambitionen har inte varit att göra en dokumentär där tittarna får svar på en massa frågor som finns kring tsunamihanteringen, Laila Freivalds underliga turer, Lars Danielsson och han förehavanden, vad som hände med de ”gröna folkhemmet” osv.

Någon kritisk granskning av Perssons svar eller frågor kring t.ex. tsunamin finns inte.

Lars Danielsson får Persson helt fritt berömma utan den minst fråga om vad han gjorde på annandagen och om inte Persson är det minsta nyfiken på om Danielsson var på jobbet och talade med kabinettssekreterare Hans Dahlgren. Något Dahlgren förnekar.

Det är uppenbart så att Göran Persson inte gillar kritiks granskning. I gårdagens avsnitt var det Dagens Nyheter och deras politiske kommentator Henrik Brors som var skottavla. Erik Fichtelius visste kanske att om han ställde kritiska frågor skulle intervjuerna stoppas. Men det är inget skäl för att sitta som en nickedocka. Då skulle han och SVT ha avstått från intervjuerna om man bara skulle agera som en megafon för Persson.

Programserien blir ett monument över Erik Fichtelius och SVT:s förlorade trovärdighet.

Inga kommentarer: