lördag, april 14, 2007

Sent skall sossesyndarna vakna

Idag skriver f.d ministern Ylva Johansson (s) på DN debatt om att socialdemorkaterna har misslyckats med skolpolitiken. Också refererad i SvD.

Hon skriver bland annat:

"I den socialdemokratiska valanalysen konstateras att skolan är ett av de områden där partiet hade de största förtroendeproblemen. Därför behövs en självkritisk prövning och utveckling av politiken både centralt och lokalt."

Sent skall syndaren vakna.

Jan Björklund håller nu på att ge Sverige en ny skiolpolitik där kunskap sätts i centrum och där man lämnar flummet bakom sig.

Ställ upp på denna politik. Avvisa inte allt Björklund inför. Därför varje gång (s) går emot Jan Björklunds förändringar är det ett accepterande och försvar av den nuvarande misslyckade politiken.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Om ni inte är med oss, så är ni emot oss. Kvalificerat struntprat.

Den svenska skolan tillhör de bästa i världen. Det visar på att det inte går att behäfta allt som sossarna någonsin gjort som felaktigt. Precis som att det inte går att säga att allt Björklund står för är korkat.

Björklund skriver inget evangelium. Sluta behandla den borgerliga skolpolitiken som det enda rätta. Ni framstår bara som arroganta, särskilt för oss som jobbar inom skolan.

TOMMY RYDFELDT sa...

Jag säger inte att Jan Björklunds skolpolitik är den bästa i allt.

Men fram till valet fanns det inga fel i den svenska skolan. Ordningsproblemen bagatelliserades. Att kunskapsnivån hela tiden sjönk, bagatelliserades.

Att det individuella programmet, för dem som inte har godkänt i grundskolan, är det största på många gymnasieskolor, bagatelliserades.

Att en övervägande majoritet av svenska folket vill ha betyg från årskurs 6, ignorerades. Förmodligen är folket okunniga och därmed behöver man inte bry sig om dem.

Om Ylva Johanssons artikel är början på en tillnyktring välkomnar jag den. Carin Jämtin och Pär Nuder har fört fram liknande tankar. För svenska skolan behöver en skolpolitik som det finns en bred överenskommelse om.

Att svenska skolan tillhör den bästa i världen skulle jag vilja hålla med om. Men det är tyvärr inte så. Studera den finska och man kan omedelbart se en skillnad.

Tack för inlägget. Det är genom debatt och att bryta argumenten vi för diskussionen framåt.

Anonym sa...

Hej!
Det är intressant att den socialdemokratiska valanalysen konstaterar att svenska folket inte har tillräckligt förtroende för den tidigare förda skolpolitiken. Det är därför förvånande att Du Tommy bejakar påståendet att den svenska skolan tllhör den bästa i världen. Vet du inte hur många som går ut grundskolan utan de mest elementära kunskaper i basämnena? Och hur många de facto analfabeter vi faktiskt har? Och vilken kräftgång de svenska elevernas prestationer har gått under de senaste 30 åren i jämförelse med andra industriländer...

Men ännu intressantare är Ylva Johanssons artikel ur synpunkten varför den skrivs. Notera att omorienteringen inte är framsprungen ur någon egen kritik mot den förda politiken. Man har inte ändrat uppfattning av ideologiska skäl. Man har inte insett att politiken gått snett och att en eller flera generationer av elever blivit omsprungna av snart sagt all världens ungdom. Nej, omvärderingen är föranledd av att man i valanalysen konstaterat att folk är förbannade på den förda skolpolitiken och att man inte har något förtroende för den. Det är därför den måste ändras! Det går ju inte att vinna val om folk är förbannade och saknar förtroende. Och viljan att få återta makten är starkare än alla tidigare ideologisk motiverade skolpolitiska stollerier. Då byter man enklast ideologi, för makten är viktigare än allt annat för en sosse...

TOMMY RYDFELDT sa...

Såhär skrev jag:

Att svenska skolan tillhör den bästa i världen skulle jag vilja hålla med om. Men det är tyvärr inte så.

Så vi är överens.