torsdag, maj 15, 2008

Landtinget Halland och öppenhet

Insändare publicerad i Kungsbacka Posten 13 maj

Landstinget har mycket att lära om öppenhet

Kommunfullmäktige i Kungsbacka skall ha ett sammanträde på torget. Kul idé. Kommunen har också vissa av nämndsammanträdena öppna för allmänheten att lyssna på. När årsredovisningen presenteras har man en frågestund. Presidiet i nämnden för förskola & grundskola har möten där medborgarna är välkomna att komma och prata med politikerna.

Alla initiativ för att öka öppenheten och demokratin är positiva.

Tyvärr har man inte samma syn i Landstinget Halland. Ett förslag om medborgarförslag från (mp) har avslagits. Likaså avslogs ett förslag från folkpartiet att landstinget skulle verka för att länstrafikens bolagsstämmor skulle öppnas upp. Några frågestunder eller öppna nämndsammanträden existerar inte.

Varför kan man inte lyssna på landstingsfullmäktiges möten på webben? Varför har man inte dessa möten ute i kommunerna utan i en undanskymd konferenslokal på länssjukhuset?

Folkpartiet har lagt en motion om en demokratiberedning i landstinget. Inte för att utvärdera den nya organisationen eller för att skapa fler politikiska instanser utan för att under en kort period utreda hur Landstinget Halland, precis som Kungsbacka kommun, kan bli mer öppnare och öka demokratin. Får vi hoppas på bifall på denna motion?

Ett av landstingets mål är nöjda och engagerade invånare. Finns det någon gräns på hur engagerade invånare man vill ha? Lagom engagerade?

Tommy Rydfeldt (fp)
Landstingspolitiker

Inga kommentarer: