torsdag, maj 15, 2008

Alliansregeringen skall inte syssla med tvångsanslutning

En utredning kommer idag att föreslå att det skall vara obligatoriskt att vara med i a-kassan. Anställd som företagare.

Det skall för dem som inte gått med i a-kassa frivilligt kosta 435 kronor per månad. För vad?

I grunden anser jag att alla skulle ha rätt till arbetslöshetsförsäkring precis som vi har en sjukförsäkring. Men då skall den vara allmän. Ingå i den skatt vi och arbetsgivaren betalar och betalas ut av försäkringskassan efter granskning.

Det man nu föreslår är en dålig halvmesyr. De vanliga kassorna skall vara kvar och de som väljer att inte gå med i dem skall tvångsanslutas. Det blir lite för mycket socialism för mig och man tänker på den tiden då socialdemokraterna tvångsanslöt medlemmar till sitt parti.

Sådant skall inte en alliansregering syssla med.

Arbetsmarknadsministern Littorin tycker han får för många frågor i riksdagen. De lär inte bli mindre med detta förslag.

Det finns en bra plats för utredningens förslag om obligatorisk a-kassa.


Papperskorgen.

Afton1234DNDNHDDN

3 kommentarer:

Mats Dagerlind sa...

Det är en märklig diskussion tycker jag som grundar sig i att a-kassan varit så hårt kopplad till arbetsmarknadens parter och framför allt facket, trots att den sedan länge till största delen finansieras via skattsedeln - även idag med de höjda avgifterna är det ändå skattebetalarna som står för det mesta av notan.

Naturligtvis vore det rimliga att alla är med och betalar solidariskt fullt ut, även i en del som nu utgör avgifter. Om det sedan sak genom att a-kassan helt och hållet blir en skatteangelägenhet eller om vi ska fortsätta med den uppdelning av finansieringen som vi har idag, det är en öppen fråga men personligen lutar jag åt en helt skattefinansierad lösning, det är mer enhetligt och konsekvent och rimmar bättre med en syn på ett skydd mot arbetslöshet som en gemensam offentlig angelägenhet precis som vård och omsorg är det.

Det är inte många som ifrågasätter att alla ska vara med och betala för vården, även de som inte tror att de kommer att bli sjuka eller skadade och behöva ta vården i anspråk. Lika naturligt borde det vara att vi alla är med och betalar för trygghet mot arbetslöshet, i stället för att som nu vissa rent egennyttigt kan ställa sig utanför som bedömer riskten för sig själva att drabbas som liten.

Att facket är emot beror på att man är rädd för att tappa medlemmar eftersom man hittills varit de som administrerat a-kassorna trots att man sedan länge inte finansierar dem mer än marginellt. Men facket måste se detta som en struktuell förändring av samhället och anpassa sig och visa att de behövs för de som arbetar snarare än de som inte arbetar. Med de hot mot löntagarna som tornar upp sig i takt med den allmänna globaliseringen och efter de uppmärksammade Laval- och Rüffert-domarna i EG-domstolen torde det inte vara så svårt att legitimera sin existens även i framtiden.

Att nyliberaler inom Svenskt Näringsliv är emot beror i stället på deras individualistiska ideologi där solidariska lösningar och skattefinansiering per definition är något dåligt.

Att sossarna är emot beror på att det är ett borgerligt förslag och den traditionellla kopplingen mellan s och LO.

Men i ett modernt globalt samhälle där marknaden får allt större möjligheter att flytta verksamheter mellan länder och ingen riktigt kan förutsé var arbetslösheten ska slå till nästa gång, där bör a-kassa utgöra en del av de grundläggande offentliga trygghetssystemen, inte som nu vara en försäkring som vissa inte har råd att vara med i eller där de som löper störst risk att bli arbetsklösa också straffas med de högsta avgifterna. Det är ett system och en situation som påminner om det amerikanska vårdsystemet, ett system som bevisligen inte fungerar.

Tobias Wallin sa...

Du har helt rätt i att arbetslöshetsersättning finansieras genom skatt. Du bortser dock helt från att vi som har tillgång till svensk arbetslöshetsförsäkring kan välja yrke enbart utifrån vad vi tycker om att göra. Den förda politiken återför i någon mån den enskilde till verkligheten i det avseendet.

Unknown sa...

Vi behöver mindre överbeskyddande trygghetssystem, inte mer. Folk får ta i.a.f. ett minimalt ansvar för sitt eget liv.

Jag vill ha ett trygghetssystem som skyddar folk från att svälta ihjäl. Jag vill inte ha ett trygghetssystem som skyddar folk från att behöva byta till en billigare bil, flytta till en billigare lägenhet eller behöva skaffa ett jobb.