tisdag, juli 29, 2008

Kungsbackas jour- och akutvård

Kungsbackas närakut blir mer och mer populär. I andra landsting och regioner.

Siffrorna tyder dock på att antalet besökare från Kungsbacka minskar.

Idag fick jag publicerat insändare om detta i tidningen Norra Halland.

Hur skall jour och akutvården se ut i Kungsbacka?

Närsjukvårdens siffror visar att var fjärde patient på Kungsbackas närakut kommer från Stor-Göteborg. Gott betyg för halländska vården.

Men det känns ju lite bakvänt att Landstinget Halland i Kungsbacka via entreprenör driver en närakut dagtid där stor del är patienter som inte bor i länet men nattetid så hänvisar man Kungsbackas invånare till Varberg och Västra Götaland. Borde inte Kungsbackas invånare prioriteras?

Vårdval Halland gör att dagens upplägg av närakuten på sikt kan ifrågasättas. För att både landstingsdrivna och privatdrivna vårdcentraler skall vara attraktiva måste man arbeta mycket med tillgänglighet och bemötande. Ökat tillgänglighet hos ordinarie vårdcentral minskar ju direkt behovet av en närakut öppen dagtid.

Hur den framtida jour- och akutvården skall se ut i Kungsbacka kommer att bli mycket intressant att diskutera.

Folkpartiet kommer att fortsätta att driva att dessa frågor.

Viktigt är att det finns en fungerande jour- och akutvård när vårdcentralerna inte har öppet. Kvällar, helger och på natten. Och att den utformas utifrån Kungsbackas invånares behov. Besök från andra län får aldrig bli en väsentlig del av verksamheten utan bara en bonus som ger intäkter på marginalen.

Tommy Rydfeldt (fp)
Landstingspolitiker

Inga kommentarer: