tisdag, juli 29, 2008

Sjukvården behöver mer konkurrens

I en forskningsrapport, presenterad på DN debatt, hävdar två forskare att sjukvårdskostnaderna kommer öka med 270 procent när fyrtiotalisterna åldras.

Det skulle innebära, enligt forskarna, att man var tvungen att kraftigt dra ner andra offentliga utgifter hitta ett nytt sätt att finansiera sjukvården eller betydande skattehöjningar.

Jag tror de är oerhört pessimistiska i sin bedömning.

För det första kan svensk sjukvård effektiviseras. Den offentliga sjukvården har alltid saknat konkurrens. Bra tillgänglighet, bra bemötande och kostnadseffektivitet har inte krävts.

En verksamhet som håller budgeten anses effektiv. Men vad säger att budgeten är rätt?

En verksamhet som har underskott har skyllt på snåla politiker. Men vad säger att bara för att man går med underskott är man effektiv?

Överskott ger alltid beröm. Men överskottet kanske beror på dålig produktivitet. Man skulle kanske ha kunnat producera 25 % mer sjukvård?

Ingenstans i artikeln tar man upp den medicinska utvecklingen. Där mediciner och ny teknik kan förbilliga vården men också att människor inte behöver förtidspensioneras och inte heller behöver samhällets stöd för att kunna bo kvar hemma.

Det finns ingen anledning att tro att denna utveckling skulle stanna upp.

Ta bara magsår som exempel. Olika preparat har i princip ersatt operation. Och behandlingen har flyttat från sjukhus till läkaren på vårdcentralen. En del preparat i lägre doser finns dessutom receptfritt på Apoteket.

Samhället har sparat mycket pengar i sjukvårdskostnader och i kostnader för sjukskrivningar.

Jag är inte lika pessimistisk som forskarna. Men rapporten är en väckarklocka.

Inte minst för sjukvårdspolitiker som måste arbeta vidare för en effektiv sjukvård med god kvalité.

Det är naivt och tro att den offentliga vården ensam skulle kunna lösa utmaningarna i framtidens sjukvården.

Den har en stor roll att spela men för att nå en effektivare sjukvård med bibehållen god kvalité behövs mer konkurrens och mer valfrihet.

Fler aktörer och kundval som Vårdval Halland.

Det finns ju anledning att också fundera på vad som skall vara skattefinansierat. Ingrepp för att återställa oskuld känns inte som något som direkt skattebetalarna skall stå för. Om ingreppet överhuvudtaget skall göras av den offentliga eller privata vården.

SvdDagenSydsvHDSydsv2DN2

Inga kommentarer: