onsdag, juli 06, 2011

Idrottsmän men inte annan arbetskraft?

I Sverige har alla lag i ishockeyns elitserie eller i fotbollsallsvenskan spelare som kommer från utlandet. Tyvärr får vi inte hit dem med spetskompetens utan de som inte platsar  i de stora ligorna och söker en möjlighet att få ägna sig åt sin sport och utvecklas på heltid. Även om det blir i Sverige.

Skulle man kräva att de var nyckelpersoner är det ytterst få spelare som skulle få möjlighet att spela i Sverige.

Att få hit utländska spelare ser de flesta som ett bra komplement. Många tillför också en hel del till elitserien och allsvenskan. Vad vore GAIS utan Wanderson? Och AIK utan de båda Banguras?

Men när det gäller annan arbetskraft. T.ex högutbildade inom IT eller teknik är det inte lika självklart för alla att vi skall tillåta arbetskraftsinvandring.

Inte minst de fackliga organisationerna är mycket negativa. 


Idag i Almedalen presenterade Utbildnings- minister Jan Björklund (FP) och  Integrations- minister Erik Ullenhag (FP) ett förslag från Folkpartiet när det gäller arbetskraftsinvandring.

Man föreslår:

  • Den som har en utbildning på mastersnivå, talar engelska eller svenska och kan försörja sig själv under den tid hon eller han söker arbete ska vara välkommen till Sverige på ett sex månaders arbetssökarvisum.
  • Den som har ett startkapital av viss storlek, erfarenhet av företagande och vill starta en verksamhet i Sverige ska kunna komma hit som ”företagsinvandrare”.
  • Gäststudenter ska efter avslutade studier automatiskt beviljas uppehållstillstånd och arbetstillstånd för att kunna stanna i Sverige och söka arbete under sex månader.
Bra förslag där Folkpartiet tar debatten i en viktig fråga. 

För övrigt vill Jan Björklund placera en militärbrigad bestående av 5 000 man på Gotland. 

 -Tas Gotland i från oss, får vi aldrig ön tillbaka, säger han till Helagotland.se. 

GP
Svd Svd1 
DN

Inga kommentarer: