tisdag, augusti 16, 2011

Föräldraförsäkring,sommarstiltje och Lööf

Det blir mycket om Centerpartiets ledarval på bloggen. Av två skäl. Det som händer i Centerpartiet kommer tvinga andra partier att ändra sina nomineringsprocesser. Lena Melin på Aftonbladet har också upptäckt detta. För det andra händer så lite i den svenska politiska ankdammen.

Verkar också som  att finansoron har satt munkavle på partierna som normalt vill spendera. Förutom Lars Ohly som i sitt sommartal lovade sådär 200-300 miljarder på ett bräde. Minst 100 av dem till nytt pensionssystem. Kanske Ohly skall flytta till Grekland. Där borde han  trivas. I grekiskt politik är det inte så viktigt att budgeten går ihop eller att pengarna man lovar finns.

Annie Lööf (f.d Johansson) skriver idag i Aftonbladet om föräldraförsäkringen. Hon går emot kvotering. Håller helt med.

Kvotering är ett sätt för politiker att ge sig in och avgöra hur en familj skall leva. Men vi gör det för jämställdheten, säger någon. Mitt svar är att familjen är bäst att avgöra detta. Inte politiker.

Och Annie Lööf skriver:

"Låser vi fler dagar flyttar vi besluten om barnens omsorg från köksborden till riksdagshuset. Det ligger långt från våra vär­deringar om valfrihet i välfärden och att beslut ska fattas så nära dem som berörs som möjligt."

Att tvinga familjer hur föräldraledigheten skall tas ut har avslagits många gånger på Folkpartiets landsmöten och jag hoppas landsmötena fortsätter att säga nig till ytterligare kvotering.

Det är oliberala ståndpunkter och inte ens i jämställdhetens namn skall man ta till sig idéer som hör hemma i socialistiska partier.

Uppdatering

Folkpartisterna Niklas Frykman och Mathias Sundin gör på SVD:s Brännpunkt ett bra inlägg om föräldraförsäkringen. Vissa centerpartister med Fredrik Federley i spetsen vill kvotera. Alltså tvärt emot Annie Lööf.

Om det skriver Niklas och Mathias:

"Problembeskrivningen (den som centerpartisterna gör min anm.) är helt korrekt. Ändå landar de i galen tunna, nämligen den tunna Gudrun Schyman ställde fram som ledare för Vänsterpartiet under nittiotalet – att kvotera föräldraledigheten. Idétorkan inom Centerpartiet kan omöjligen vara så illa att femton år gamla socialistiska lösningar är det bästa man kan komma på. 
 
Låt oss börja med att konstatera fakta. Föräldraförsäkringen är redan idag individualiserad. Vardera förälder får halva var. Därefter kan de var och en välja att överlåta en del av sin egen föräldraledighet på den andra föräldern. När centerpartisterna säger individualisering så menar de i själva verket att inskränka överlåtelserätten"

Håller helt med.

Inga kommentarer: