tisdag, augusti 14, 2012

Tvingas Jens Stoltenberg avgå?

Efter terrordåden den 22 juli 2011 hyllades Norges statsminister Jens Stoltenberg för hur han samlade nationen i en kris.

Arbeiderpartiets stöd i opinionen ökade och man gjorde senare under hösten 2011 ett bra kommunalval.

Jens Stoltenberg tog också chansen att i alla sammanhang framstå som nationens samlade ledare. Kanske lite för mycket ibland.

Men när vardagen kom tillbaka till Norge så ser de norska väljarna att den rödgröna regeringen har misslyckats i mycket. Man har också inbyggda spänningar när motsvarigheterna till (S), (V) och (C) i Sverige skall regera ihop.

Socialistisk Venstreparti (ungefär som svenska Vänsterpartiet) går kräftgång och får bara 3,7% i den senaste opinionsundersökningen. Även norska Senterpartiet går kräftgång och Arbeiderpartiet har tappat över 7% i opinionen sedan 2009 års val.

Så innan rapporten om händelserna på Utøya var den norska regeringen i kris med krafigt underläge i opinionen.
Jens Stoltenberg

Och det lär inte gå bättre för Jens Stoltenberg och hans regering. 22 juli rapporten ger svidande kritik till polisen och regeringen. Den visar på en handlingsförlamad regering som inte ser till att genomföra beslut. Som inte har kontroll över vad polisen och andra myndigheter gör och kan göra.

Polisen i Norge har begått många misstag men den regering som sitter är slutligt ansvarig för att man kan genomföra sin uppgift och har tillräckliga medel för detta.

Hjälteglorian hamnar plötsligt på sned på Stoltenbergs huvud. Hans regerings klantighet kan ha bidragit till att dåden inte förhindrades eller fick en utgång med färre döda.

Idag börjar kraven på Jens Stoltenbergs avgång att komma. Tidningen VG är först ut.
Stoltenberg tänker än så länge sitta kvar och det kommer säkert avgöras av kommande opinionsmätningar. Norge har val om ett år. Får Arbeiderpartiet katastrofsiffor framöver kan Stoltenberg till slut tvingas bort av sitt eget parti.

Nyval finns inte i Norge utan så länge de tre rödgröna har majoritet måste de bilda regering. Men med vem som regeringschef?

SVT SR SVD SVD2 EXP AFTONB DN

1 kommentar:

Hans Jacobsson sa...

Som vanligt bland politikersom tar han sitt ansvar genom att sitta kvar. Han kommer att göra sitt yyersta för att se till att det inte upprepas: En bilbomb briserar utanför regeringskvarteret och en massaker sker på en socialdemokratisk kursgård...