söndag, januari 20, 2013

Månggifte sänker Centerpartiet

I dagens mätning från SIFO sjunker Centerpartiet under 4%. Med 3,2 % får man det sämsta resultatet sedan SIFO började mäta 1967.

Givetvis har debatten kring idépartiet skadat partiet. Och enligt SIFO är Kristdemokraterna vinnare i mätningen. Centerpartister på landsbygden känner inte igen sitt parti och tankar om månggifte, fri invandring, slopad arvsrätt, slopad skolplikt, platt skatt med mera och ser (KD) som ett alternativ.

Folkpartiet ökar också i mätningen med 0,8% till 6,2%. Men det är för dåligt. I Folkpartiet finns ingen uttalad kritik mot Jan Björklund och det finns idag ingen grogrund för en sådan debatt. Men skulle partiet göra ett sämre val 2014 än 2010 kommer säkert den debatten som ett brev på posten.
 Socialdemokraterna ökar men lyfter inte. Bättre än valresultatet 2010 men sämre än förlustvalet 2006. Går politiken med kraftigt höjda skatter inte hem?

Vänsterpartiet lever farligt. Med 4,6% kommer man farligt nära 4% spärren. Jonas Sjöstedteffekten har helt kommit av sig. Allt var bättre förr politiken, går inte hem.

Miljöpartiet och Sverigedemokraterna backar båda. Att rösta på (SD) är mycket av protest. Och hur många går verkligen och röstar på en valdag?

Miljöpartiet smyger omkring strax över valresultatet. Men lyfter inte. Partiet borde vara nöjda men man såg nog 15% inom räckhåll och det ser ut som man är långt från denna siffra.

Det är faktiskt hela 20 månader fram till nästa val. Oerhört mycket kan hända. Vi den här tiden förra mandatperioden var alliansregeringen uträknad. Mona Sahlin skulle bli statsminister för en rödgrön regering. Idag finns inte det rödgröna samarbetet kvar.

Exp1 2 Aft 
Svd


1 kommentar:

jajamens BLOGG sa...

Jag tror inte det är månggifte som sänker C. Jag tror mer på den fria invandringen som huvudorsak. Men kanske inte det heller utan snarare det verklighetsfrämmande idéprogrammet som visade sig vara totalt befriat från allt vad gräsrotsförankring heter.

För övrigt gjorde C samma misstag som S, dvs kvoterade in en kvinna till partiledarposten fast det fanns en mer kompetent man bland kandidaterna. Politisk dogmatism straffar sig alltid, och bevisen radas upp. Annie Lööf är bara ett i raden.

Inte för att jag sörjer Centerns undergång. Det partiet har ställt till med så mycket problem i Sverige att det borde begravas och glömmas. Men jag sörjer Alliansen som på vissa punkter har gjort ett riktigt bra jobb och för att Sverige skulle må bättre med en alliansregering även efter 2014.

Fast jag vet inte. Invandringsfrågan är en tung sådan som Alliansen inte klarar av att hantera. Den eskalerande och allt grövre vardagsbrottsligheten en annan. Så det kanske är dags att kicka dem från regeringsmakten. Förhoppningsvis resulterar det i att nuvarande partiledningar för M, C och KD byts ut mot nya, med fötter på jorden (FP är ett hopplöst fall) samt att S för missköta Sverige under max 4 år.