onsdag, september 10, 2014

Alliansen har chans att vinna på söndag

Opinionsmätningarna duggar tätt. De visar lite olika resultat men vissa trender är lika.

Folkpartiet och Centerpartiet är på uppgång. Folkpartiet får t.ex 7,7% i TV4/Novus mätning.
Centerpartiet får 7,1%.

Även i Aftonbladet/United minds mätning får FP och C fram.

Övriga tendenser är att Moderaterna kommer tappa stort. Sannolikt hamnar man mellan 20-23%. Man har nästan tappat en tredjedel av sina väljare.

Socialdemokraterna tappar också och det ser ut som att man kommer göra ett ännu sämre val än 2010, som var ett katastrofval och det sämsta sedan 1914.

Intressant är att Miljöpartiet precis som 2010 tappar i valrörelsen. United minds har dem nere på 7,5%. Sannolikt är det så att deras politik klarar inte en granskning i valrörelsen. Den håller helt enkelt inte ihop och dessutom har de båda språkrören gjort en svag valrörelse.

Kristdemokraterna kommer hänga kvar i riksdagen men tappar nog lite.

Intressant är att FI inte kommer in i någon mätning men det kan ju bli kamrat 4% som hjälper dem in eller så vågar man inte rösta på dem.

Vänsterpartiet ligger strax över valresultatet 2010 men lyfter inte. Satsningen på en enda valfråga tycks inte varit rätt strategi.

Slutligen Sverigedemokraterna som tappar i båda mätningarna och får 8,1% i Novus.
Kan det vara så att alla stolligheter i partiet nu får väljare att tveka?

Gapet mellan blocken är i Novus 3,6%. Det krävs alltså inte speciellt mycket för att alliansen skall gå förbi. Klart möjligt.

Jag var med i min första valrörelse 1979. Och jag vet hur viktiga dessa mätningar några dagar innan är. Ser det bra ut så anstränger man sig till det yttersta. Ser det dåligt ut kan det lätt bli uppgivenhet.

Moderaterna har säkert accepterat att man kommer tappa 8-10% och det är för dem viktigaste med regeringsmakten. Men partiledningarna i S och MP funderar nog på vad som händer. Båda partier riskerar att göra sämre val 2014 än 2010 och de skulle ju bilda regering för någon vecka sedan....

Många röstar ju samma lokalt som till riksdagen och de förändringar som verkar vara på gång kommer ju ändra hur poster fördelas både i Kungsbacka kommun och i Region Halland. Någon risk för maktskifte lär det inte finnas varken i kommunen eller regionen.

I Kungsbacka är alliansens övervikt redan idag väldigt stor och i regionen är väl mest frågan, vart går Miljöpartiet? In i ett nytt samarbete med alliansen eller i opposition?

Inga kommentarer: