fredag, september 12, 2014

Tankar om kommunalvalet i Kungsbacka. Hur går det?

Jag skrev i april ett inlägg där jag utifrån opinionsmätningarna gissade utgången för kommunalvalet i Kungsbacka.

Sedan dess har det hänt saker i opinionen och olika mätningar ger olika trender. Faktiskt ibland så man undrar hur dem mäter.

Men det finns vissa trender i alla mätningar.

De rödgröna har backat rejält och Moderaterna har etablerat sig strax över 20%. Socialdemokraterna ser ut som de får svårt att klara resultatet i valet 2010 som var deras sämsta sedan 1914. Kan hamna under 30%.

Folkpartiet och Centerpartiet är på väg upp och Kristdemokraterna kommer in i riksdagen.

En osäkerhetsfaktor är förstagångsväljare och inflyttade väljare. Framför allt inflyttade sedan förra valet har en tendens att vara klart borgerliga vilket gynnar främst Folkpartiet och Moderaterna och missgynnar Centerpartiet och Socialdemokraterna.

Jag kommer därför att inte ge exakt mandat på varje parti.

På söndag, eller senast onsdag då de sista poströsterna räknas, vet vi svaret.

Moderaterna idag 24 mandat

Man fick några ganska billiga mandat sista valet och tappar partiet 6-7 % på riksplanet är det minst fyra mandat man tappar kanske fler. Moderaterna lider också av att Kungsbackaborna tar många lokala väljare som röstar på (M) i riksdagsvalet. Kungsbackabornas flört med främlingsfientliga åsikter kan gynna (M).

Många vill regera från detta hus
Folkpartiet idag 7 mandat

Har gjort en bra valrörelse, kommer fram bra i media och känner positiv respons från väljarna i Kungsbacka. Rikstrenden är positiv vilket kan ge nya mandat.

Centerpartiet idag 5 mandat

Man lider av att de som flyttar in i Kungsbacka inte är centerpartister. (C) har tidigare haft många som röstat på dem lokalt men inte i riksdagsvalet. Men det är nästan helt borta. I valet 2002 fick man 11,4% i kommunalvalet men endast 5,9% i riksdagsvalet för Kungsbacka.

I valet 2010 var dock skillnaden under 1%. Partiet syns dåligt och har ganska anonyma företrädare.Dock kan rikstrenden som är positiv hjälpa dem. Var nära ett mandat förra valet.

Ett ytterligare mandat kan ge Centerpartiet tillbaka en kommunalrådspost om den kombineras med ett ordförandeskap.

Kristdemokraterna idag 3 mandat

Är väldigt anonyma i Kungsbackapolitiken. Kungsbacka är inget självklart område för dem. Kommer sannolikt att tappa ett mandat. I bästa fall behålla sina tre mandat. KD gjorde också 2010 ett klart sämre val till kommunen än riksdagen i Kungsbacka.  Över 2% skilde. Kan också tyda på att man fick stödröster just i riksdagsvalet.

Miljöpartiet idag 4 mandat

Rikstrenden kan hjälpa dem och de ligger närmare fem mandat än fyra. Den linje man driver politiskt i Kungsbacka ligger dock nära Vänsterpartiet vilket kan vara problematiskt i borgerliga Kungsbacka. Och deras ledare kallar sig socialist. Är dessutom emot Onsalavägen vilket knappast ger röster.

Socialdemokraterna idag 10 mandat

Rikstrenden går emot (S).  Politiskt är man också väldigt tysta och gör sällan några utspel. Kan kanske vara glada om man behåller sina 10 mandat men riskerar också tappa ett mandat. Många som flyttar till Kungsbacka är inte heller socialdemokrater.

Vänsterpartiet idag 1 mandat

Rikstrenden hjälper även dem som är väldigt tysta i politiken. Till och med kanske till tre mandat men Kungsbacka är inget vänsterfäste. Man var inte så långt från två mandat förra gången.

Kungsbackaborna idag 4 mandat

Svåraste parti att tippa. Förlorade nästan sitt fjärde mandat förra valet. Räcker det att driva att husen på torget är fula? Hur drabbar det partiet att man tar in en Sverigedemokrat på listan? Positivt? Negativt? I dagsläget tror jag man behåller sina mandat. Dock brukar intresset för ett sådant här parti minska efter några val.

Sverigedemokraterna idag 3 mandat fast två av dem sitter politiska vildar på

Följer säkert rikstrenden även om det lokalt i Kungsbacka är hela havet stormar. En ledamot i kommunfullmäktige har blivit utesluten och en har hoppat av. En kandidat i årets val kallar andra sverigedemokrater för liberaler och flyktingkramare. Möjligtvis avstår väljare att rösta på dem lokalt vilket kan gynna Kungsbackaborna.

1 kommentar:

Ringborgs blogg sa...

http://pierreringborg.blogspot.se/2014/09/grattis-varberg-det-kan-bli-rodgront.html

Jag måste ju blogga lite motvalls Kungsbacka

Pierre