torsdag, december 04, 2014

Det tog bara 60 dagar för de rödgröna att haverera

Under 60 dagar har vi fått se en regering som var oförberedd, orutinerad och okunnig. Vi har haft en kulturminister utan kulturpolitik, en miljöminister som inte tycker att hon skall följa regler på miljöområdet privat, en landsbygdsminister som äger svartbyggen, en utrikesminister vars största merit är att hon bott utomlands, en utbildningsminister som skulle fixa skolan på 100 dagar osv.

Oj det gick åt skogen
I den mån man överhuvudtaget fattat några beslut har de starkt ifrågasatts. Att begränsa vårdvalet fick man dra tillbaka efter förödande kritik av lagrådet. Erkännandet av Palestina skapade konflikter i Sverige men också ute i världen. Inte minst med Israel. Och den stora frågan är, vad har man erkänt? Hamas på Gaza, eller vad då? Förbifart Stockholm stoppades upp och kostar 4 miljoner om dagen, och så skall Bromma flygplats läggas ner (MP) eller prövas (S). Och så budgeten som föll.

Under flera år fram till valet handlade Socialdemokraternas retorik om ett Sverige som inte skötte sin ekonomin, fast omvärlden berömde oss, att det var massarbetslöshet, att människor medvetet kastades ut i fattigdom.

Uttrycket som ibland användes var "något håller på att gå sönder".

Den sortens lömska påhopp, utan att egentligen ta fram fakta, irriterade givetvis alliansen. När Stefan Löfven räckte ut sin tomma hand och samtidigt sa att alliansen medvetet håller på att förstöra Sverige, kan ingen uppfatta det som om han bjöd in till samarbete.

Stefan Löfvens sätt att se på regeringsmakten är den gamla synen. Socialdemokraterna har moralisk rätt att regera landet och kommer man i opposition så har man rätt att med alla metoder korrigera detta felaktiga valresultat. Och när sedan ordningen är återställd är det enligt Löfven de borgerliga partiernas skyldighet att se till att en (S) regering kan sitta kvar.
Jag skulle ju fixa skolan på 100 dagar...

Och valrörelsen inför 22 mars kunde inte startat sämre för Löfven. På presskonferensen där extra valet meddelades sa Löfven "nu har vi en situation där de borgerliga säger att de kan tänka sig att regera med SD”, 

Ett uttalande som knappast får alliansen att samarbeta efter ett val och som han kan komma att ångra många gånger.

Men i Stefan Lövens värld är detta helt rimligt. Fackföreningar har ofta högt tonläge när en förhandling har strandat. Man varslar och lovar lamslå branscher och ibland hela landet. Men sedan gör man upp med handslag och leendet.

Men politik fungerar inte så. Det Stefan Löfven kommer säga fram till 22 mars finns kvar den 23 mars. Ägnar han tiden fram till extra valet att på punkt efter punkt attackera alliansen kan han inte dagen efter, om de rödgröna är större än alliansen, säga att nu måste vi samarbeta.

Blockpolitiken är inte död och kommer aldrig att dö men det återkommer jag till i ett annat inlägg.

Sverige håller inte på att gå sönder. Men Socialdemokraternas syn på sig själv som regeringsdugliga har kraschat och med dem Miljöpartiet som trovärdigt regeringsparti.

Fotnot: Läs den utmärkta signerade ledaren i Hallandsposten av Csaba Berne Perlenberg med rubriken "Socialdemokraterna var SD:s främsta valarbetare. Där tar hand bland annat upp utrycket något håller på att gå sönder". Tryck här.

Inga kommentarer: